сряда, 20 октомври 2010 г.

Свитъци от Мъртво море в интернет
Потребителите на Интернет вече ще имат достъп до едно от най-важните открития на 20 век. Израелският съвет за антиките и най-голямата онлайн търсачка Гугъл се договориха да пуснат във виртуалното пространство свитъците от Мъртво море, които съдържат някои от най-старите библейски текстове.

Гугъл ще използват разработена от НАСА технология за мултиспектърно изобразяване, която позволява откриването на нови букви или думи.

Първите образи ще бъдат пуснати в интернет до няколко месеца, а целият проект ще отнеме 5 години. Свитъците са открити в периода между 1947 и 1956 година в пещерите на Кумран, които се издигат на 300 метра над
нивото на Мъртво море.

Свитъците са смятани за едно от най-значимите археологически открития на всички времена. Пергаментите и папирусите включват текстове на иврит, арамейски и гръцки, както и най-старата известна версия на Стария завет. Най-старите от тези документи са от ІІІ век преди новата ера. Ръкописите са над 900 и се съхраняват в Израелския исторически музей. Всеки от тях се излага само за по няколко месеца в слабо осветена зала.                      Автор: Биляна Боневаhttp://bnt.bg/bg/news/view/39088/svityci_ot_myrtvo_more_v_internetНяма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...