понеделник, 25 октомври 2010 г.

Д-р Питър Босман - "Словенския Обама"

Този човек веднага ми стана симпатичен и реших да се поразровя за повече информация за него.


Източна Европа вече си има своя първи чернокож кмет. Това е 54-годишният ганаец д-р Питър Босман. Той спечели вчера втория тур на местните избори в словенското градче Пиран с 51,4 % от гласовете. Мандатът му е до 2014 г.
Току-що и аз станах почитателка на "Словенския Обама" във Фейсбук
http://www.facebook.com/pages/Peter-Bossman/144921562187487?v=info#!/pages/Peter-Bossman/144921562187487?v=wall


Питър Босман е роден на 2 ноември 1955 г. в Гана.  През 70-те идва в Словения (тогава част от Югославия) като студент. Завършва медицина и остава да живее в страната. Според пациентите му, той е много добър доктор. Женен е за хърватска лекарка и има 2 дъщери.
Членува в управляващата партия "Социалдемократи". Преди време е бил в Общинския съвет на Пиран.
Пиран е един от най-красивите градове в Словения. Намира се на брега на Адриатическо море покрай Пиранския залив. Жителите му са 17 500. Основният източник на приходи идват от туризма.
Пиранският залив е известен в международните отношения със спора между Словения и Хърватия заради територия от 13 кв. км и прележащата й акватория.
"Моята кампания беше основана на диалога и мисля, че диалогът спечели", каза д-р Босман след избирането си за кмет.  Програмата му включва въвеждане на електромобили и насърчаване на онлайн пазаруването, за да се преодолее проблема с малкото магазини в града. Босман обеща да построи летище в Пиран, а така също и голф-игрище, за да се насърчи туризма.


Политическите анализатори отбелязват, че по време на кампанията не са повдигнати никакви расови въпроси. Съвсем добронамерено се появява и прякорът на Босман - "Словенския Обама".
Единствено е критикуван, че не говори отлично официалния словенски език.


Като невербално поведение, все още преобладават "затворените" жестове, които издават известна неувереност и смущение пред аудитория.
Въпреки това има откритост, ведрост, дължащи се на усмивката, която макар и плахо, често се среща.
След избирането на първия чернокож кмет в Източна Европа и то в малка страна като Словения с около 2 мил. жители, където рядко се срещат чернокожи, определено "Ефектът Обама" се оказва заразителен феномен и то в световен мащаб.


Да стискаме палци на новия кмет!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...