понеделник, 25 октомври 2010 г.

Цената на френската реформа

Цената на френската реформа


Една след друга паднаха блокадите на складовете за гориво във Франция. През последните часове беше осигурен достъп до седем рафинерии. Същевременно представители на Националното събрание и Сената постигнаха съгласие за крайния вариант на текстовете от оспорваната пенсионна реформа, която се очаква да бъде утвърдена окончателно в средата на седмицата. Синдикатите отново отправят призиви за стачки, а медиите вече изчисляват загубите от общественото недоволство през последната седмица.

С Интернационала на уста работниците освободиха достъпа до последните блокирани складове с гориво. И разбира се обещаха, че това не е краят.

Мъж: "Нека имаме готовност! Важни са следващите няколко седмици. Тогава ние ще удържим победа."

През следващите дни пък се очаква бензиностанциите в страната да заработят в нормален режим и опашките от автомобили пред тях да изчезнат. По всичко личи, че синдикатите пренасочват протестната мобилизация за следващите дни.

Сметката в евро за изминалите пък е зашеметямаща. Вестник "Фигаро" цитира изказване на финансовия министър, според което последните стачки и протести са стрували между 200 и 400 милиона евро дневно. Да не говорим за влошения образ на Франция по света, заключава министърът.

Изглежда, че въпреки преките и косвени щети, понесени напоследък, кабинетът все пак регистрира напредък. Съвместната комисия на двете камари на френския парламент прие някои поправки и утвърди окончателния текст на дълго оспорваната пенсионна реформа. Това позволява гласуването в парламента да се състои още в сряда.

Дори реформата да бъде приета, опозицията не изключва варианта да я атакува пред Конституционния съд.

Автор: М. Атанасов

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...