неделя, 31 октомври 2010 г.

Невербалното поведение на Дилма РусефБразилия избира днес своя президент. Изборите ще започнат в 12 часа българско време и ще приключат в 22 часа. Резултатите ще станат ясни почти веднага, защото в Бразилия се използва  електронна система за гласуване. Предварителните проучвания сочат победа за Русеф.


България стиска палци на кандидатката с български корени Дилма.


И понеже доста се писа за биографията на Дилма Русеф, аз искам да маркирам някои често използвани жестове от нейното невербално поведение в предизборната й кампания.


Победният юмрук


Този "победен юмрук" ни е добре познат. Говори за увереност и сила.


Палец нагоре


Снимка от края на септември: силно позитивен жест - палец нагоре. Означава "Всичко е наред".   
Има две теории за произхода на този знак. Едната е, че произхожда от Древен Рим. Легендата гласи, че комбинацията "палец нагоре" и "палец надолу" е използвана при гладиаторските борби. Древните римляни са го използвали, за да пощадят или отнемат живота на паднал гладиатор. Няма исторически данни обаче за това.
Втората теория е, че жестът "палец нагоре" е възникнал като средство на комуникация между пилотите на изтребители през Втората Световна Война и наземния персонал.
Най-често срещаното тълкуване в международен план на този жест е именно, че всичко е свършено, както трябва.
Насочен показалец


Следващата снимка показва целенасоченост - да се върви "нагоре" към победата. Ако заимстваме и значението от спортната невербална комуникация, това също означава първо място, победа.


Тази снимка е от август 2010 г., когато Русеф увеличава преднината си в надпреварата.
Насочен показалец, но с по-друго значение. Този жест е често срещан и в ежедневната комуникация. Означава показване. В политическата не е много препоръчван. Но защо пък не в определен контекст.
Жестът на победата


Следващата снимка показва жестът на победата. Свързва се с латинското V ("victoria" - "победа"). Основното му значение е да покаже решимост за борба до край, до победата. Този жест е често използван след Втората Световна Война. Популяризиран е от Чърчил.

Прави ми впечатление обаче, че този жест "стои" твърде изкуствено при Дилма Русеф. Прави и го наобратно (горната част на дланта трябва да се вижда). Но както се вижда дори и Чърчил го използва по този начин.
Скръстени черти


Следващата снимка е основна в кампанията на Дилма Русеф.
Скръстени ръце - този жест не се препоръчва в комуникацията, защото те "затваря" за другите. Винаги съветите са да се използват по-"отворени" жестове.
Мисля обаче, че този жест носи и друго послание при Русеф. Тя е уверена, със самочувствие, устремена към победата. Откритостта се постига с усмивката. 

Други изразителни жестове, използвани в предизборната кампания, които характеризират Дилма Русеф:


И няколко лични нейни жестове, които не са свързани с политическата комуникация, но я характеризират като темперамент:


Интересен е подборът на цветове. Силно присъствие на червения цвят, рядко заменян със зелен.


А ето един жест с намигване към днешния изборен ден - в очакване на победата:


ПП Според информация в Le Monde,  разпространена в Twitter,  Дилма Русеф печели изборите в Бразилия с 57%.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...