понеделник, 25 октомври 2010 г.

Германски фирми забраняват социалните мрежи в работно време

Германски предприятия забраниха на своите служители да използват социалните мрежи в Интернет като Фейсбук поради опасения от промишлен шпионаж и загуба на производителност. Това съобщава в броя си, подготвен за излизане в понеделник, местното икономическо издание "Виртшафтсвохе", предаде Франс прес.

"Достъпът до някои външни социални мрежи е забранен за редица наши служители по съображения за сигурност", обяви втората по големина банка в Германия "Комерцбанк", цитирана в списанието.

"Навремето основна възможност за внедряване на опасни програми бе електронната поща, а днес това са социалните мрежи", заяви Кристиан Фукс, експерт по информационна сигурност в компанията "Лаборатория Касперски".

Автомобилните фирми "Фолксваген" и "Порше" също блокираха наскоро достъпа на своя персонал до социалните мрежи от уеб пространството.

Циментовата компания "Хайделбергцемент" пък забрани достъпа до Фейсбук и Туитър, най-голямата в света платформа за микроблогове, пише "Виртшафтсвохе".

Други предприятия като водещия енергиен гигант Е.ОН и производителя на индустриален газ "Линде" ограничили в някои свои обекти достъпа до Фейсбук и ЮТюб. Освен че се страхуват от промишлен шпионаж или от хакерски атаки, някои компании като автоконцерна "Даймлер" спирали достъпа до социалните мрежи в Интернет поради опасения, че производителността на персонала може да намалее.

56 на сто от дружествата посочват като причина да ограничат достъпа до някои сайтове съображения, свързани със сигурността. 30 процента обаче твърдят, че по-скоро не желаят служителите им да прекарват часове от работното си време в Интернет, сочи проучване на фирмата за информационна сигурност "Клиърсуифт", цитирано от АФП и БТА.

Още по темата тук
http://bon-pr.blogspot.com/2010/10/dax-konzerne-sperren-facebook.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...