сряда, 10 ноември 2010 г.

Невербалното поведение на Никсон и Кенеди


Вчера попаднах на интересна статия за невербалното поведение на политическите лидер. Тема, която отдавна ме вълнува. И в тази статия беше поместен емблематичния дебат между Кенеди и Никсон от 1960 г., който се споменава може би във всеки учебник по комуникации, PR, журналистика, политология.

Интересното за него е, че Никсон, като типичен мъжкар, категорично отказва да му бъде сложен телевизионен грим и камерата не "прощава". Никсон изглежда изтощен, изморен, дори леко болнав за разлика от своя опонент - Кенеди. Беше ми интересно да наблюдавам невербалното поведение на двамата политически лидери. Кенеди говори уверено, със самочувствие, жестовете са му красноречиви и подкрепят увереността му. При Никсон се забелязва нервно потреперване на левия крак, облегнат е леко странно. Говори добре, но без никаква реакция на лицето.

Интересен е анализът след дебата. Повечето радиослушатели са убедени, че Никсон се е представил по-добре. За разлика от тях телевизионните зрители силно симпатизират на Кенеди и са убедени, че той е победителят в това състезание.



Силно препоръчвам това видео:




Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...