понеделник, 15 ноември 2010 г.

Личната мрежа Path само с до 50 приятели

Ако вече сте се зарибили от социалните мрежи, трябва да ви кажа, че май идва модата и на личните. Днес стартира новата мрежа - Path.Path се нарича "лична мрежа" и ще се развива по модел, различен от този на Twitter с много последователи. В нея си ограничен да имаш само 50 приятеля. Новата идея е базирана на теорията на оксфордския професор по психология Robin Dunbar, че 150 е максималният брой на социалните отношения, с които човек може да се справи. Неговите изследвания показват, че можем да градираме нашите лични взаимоотношения на 3 степени. Имаме около 5 души, които считаме за най-близки. Около 20 души, с които поддържаме редовни контакти. 50 души е външната граница на нашите лични контакти. Това са хора, на които ние имаме доверие и които считаме за най-важните и ценни в нашия живот.

Целта на Path e да ни помогне да си намерим тези най-близки приятели и да се свържем в новата лична мрежа.

Path ще е място, където всеки ще може да бъде себе си. Да споделя с най-близките си хора - роднини и приятели, своите най-скъпи моменти. Да публикува спокойно лични снимки и видеоклипове.

Функциите в Path ще са близки до междуличностното общуване. Те ще се стремят да повишат разбирателството между близките приятели.
По тази причина е създадена нова функция, обратна връзка, която е наречена "See" ("Виж").

Всичко, което заснемете и добавите в Path, ще можете да разбирате кои ваши приятели са видели споделеното (хм, в Мултиплай я има подобна възможност!). Идеята е за максимално доверие и разбирателство.Според създателите, личните мрежи няма да заменят социалните мрежи, а само ще ги засилят. В Path няма да има типичните за социалните мрежи възможности - за "харесване", коментари или "шерване". 

Новата "лична мрежа" привлича голям интерес, защото сред създателите й има големи имена. Един от тях е бивш мениджър от Facebook.

Първоначално Path ще работи с iPhone.
Ако нямате iPhone, можете да ползвате новата медиа оттук https://www.path.com/

Повече информация тук:
http://blog.path.com/post/1576969971/introducing-the-personal-network

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...