вторник, 14 декември 2010 г.

На 14 декември няколко реда Нострадамус

Нострадамус е роден на 14 (т.е. на днешната дата) или 21 декември 1503 година в малък провинциален град във Франция - Сент Реми де Прованс.

Истинското му име е Мишел дьо Нострдам.

Семейството на баща му е от еврейски произход, но дядото по бащина линия приема католицизма през 1455 с християнското име "Пиер" и фамилията "Нострадам" (по всяка вероятност от деня на светеца, на който е покръстен).


На петнадесет годишна възраст младият Нострадам влиза в университета в Авиньон, за да учи за своята бакалавърска степен. След по-малко от година (дотогава е изучавал граматика, реторика и логика) е принуден да напусне Авиньон. Университетът затваря врати заради заплахата от чумна епидемия.

Нострадам пътува из страната в продължение на 8 години и изучава билкови лечения. Работи няколко години като аптекар. През 1529 г. започва обучение по медицина в университета на Монпелие. Малко след това е отстранен, защото е работел като аптекар, което е било изрично забранено от университетската управа. Документът за отстраняване още съществува в библиотеката на факултета.

Нострадам става известен със създаването на своето "розово хапче", за което се предполагало, че предпазва от чума.


Най-известният му труд е „Предсказания". Първото издание излиза през 1555. Тя е преиздавана доста често до неговата смърт.Карта, направена по предсказанията на Нострадамус за 2012 г. и евентуалната Трета Световна война.http://nostradamus2012.com/mapofww3-scenarios.php

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...