понеделник, 13 декември 2010 г.

Очите на Мона Лиза може би разкриват коя е тя
Италианският изследовател Силвано Винчети предизвика нов спор за най-известната картина в света. Той  твърди, че Леонардо да Винчи е изрисувал малки букви в очите на Мона Лиза. Така може най-накрая да се разкрие самоличността на модела.

Силвано Винчети избягва загадъчната усмивка на Мона Лиза и насочва търсенията си в в очите. Използва изображения с висока резолюция.

"Две букви LV са нарисувани в дясното око на Мона Лиза. Не са видими с просто око. Изобразени  са в черно на зелено-кафяво. Очевидно това са инициалите на Леонардо. Но по-интересно е лявото око.", твърди Винченти, председател на Италианския национален комитет за културното наследство.
Според него, в лявото око има също букви B, S или CE. Това може да е важна следа за определяне на модела. Смята се, че Леонардо е рисувал Лиза Герардини, съпруга на флорентински търговец. Винченти обаче не е  съгласен. Според него, Леонардо е рисувал картината си в Милано.

"На гърба на картината има има поизтрит номер "149", разказва Винченти. Затова той предполага, че картината е рисувана през 1490 година, когато Леонардо е бил в Милано. Тогава той ползва за модел жена от двора на Лудовико Сфорца, херцог на Милано.

 Очаква се Винченти да обяви заключенията си следващия месец.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...