сряда, 22 декември 2010 г.

Разхвърленото легло като изкуствоРазглеждах днес британския Телеграф и попаднах на рубриката им "Това изкуство ли е?". Има интересни провокации, но най-много ме впечатли разхвърленото легло.

Творбата "Моето легло" е на британската художничка Трейси Емин. През 1998 г. тя шокира света като излага на показ своето най-интимно пространство и то в не много бляскава светлина. 

Трейси Емин е родена през 1963 г. в скромно семейство. Баща й е кипърски турчин, притежател на хотел. Тя има брат-близнак. Присъединява към групата "Млади британски творци" (известна като "Britartists" или "YBAs"), която възниква в началото на 90-те години. Често е в центъра на вниманието на британските медии.
"Трейси Емин е превърнала живота си в публичен спектакъл така, както никой друг преди нея не е успял да го направи", твърдят изкуствоведи.


Леглото на Трейси Емин е купено от Чарлз Саачи, наричан съвременния Медичи, за £ 150 000 и е изложено в галерия Saatchi. По-късно творбата е преместена в дома на Саачи в специална стая. През 2006 г. британският Телеграф пише, че ако Саачи беше живял във Флоренция, би купил цели 4 статуи като тази на Давид на Микеланджело на цената, която е платил за мръсното легло на Трейси. 

източници: Telegraph, wikipedia, http://www.saatchi-gallery.co.uk/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...