четвъртък, 23 декември 2010 г.

Ретро трамвай, ретро картички по Коледа в София

Ретро трамвай с вино 


Тази година София е един от малкото градове в света, които имат свой коледен ретро трамвай. Атракцията е за всички граждани и гости на столицата между 23-26 и 30-31 декември. В приятна и уютна атмосфера в трамвая всеки негов пътник може да опита ароматно коледно вино, сок от варени сушени плодове и коледни сладки. За всяко дете има специални подаръци и изненади.Ретро картички в пощата

До 31 декември пък в зала 2 на Централната поща в София може им изложба от коледни и новогодишни картички от началото на ХХ век, чиято цел е да върне на мода изпращането на този знак на внимание към близки и приятели. Експозицията представя част от колекцията на Иван Бърнев - Буби, който е автор на единствения албум със стари пощенски картички за стара София. В изложбата са показани ръчно изработени картички – рисувани и плетени, картички на пощенски раздавачи и др.Рокмаратон

Петчасов рок маратон с участието на Нов симфоничен оркестър очаква почитателите на живата музика в зала "Универсиада" в София. На сцената на "Рок Коледа 2010" ще излязат Милена Славова, Васко Кръпката, Кирил Маричков, Кольо Гилъна от "Контрол", Фънки ("Ера"), както и групите "Ахат", "Ревю", и "Уикеда", "Черно фередже", "Обратен ефект" и "Атлас" в стария си състав. Сред участниците са още Валди Тотев, Odd Crew и победителят от "Мюзик айдъл" Тома. Билетите са по 30 и 50 лв.

Концерти, спектакли, клубове

На 23 декември в зала "България" в столицата е коледният концерт на Софийската филхармония с диригент Джузепе Монополи от Италия. Солисти са Мария Яковчева (сопрано), Николай Веселинов (тенор), Бонка Георгиева (мецосопрано), Любомир Чернев (бас), а в програмата е включен Моцарт - Коронационна меса.

На 25 декември от 11:30 ч. отново в зала "България" Хорът на софийските момчета и флейтистката Лидия Овшова ще направят безплатен коледен концерт. В програмата са включени български коледарски песни и любими коледни мелодии от различни страни.

В зала 11 на НДК от 19 ч. в рамките на Коледния детски фестивал в четвъртък може да бъде видян концерт с участието на фолклорен ансамбъл "Изворче", вокална студия "Европа-Дъга", деца и младежи в неравностойно положение, група за синхронно пеене "Жестим", клуб по пантомима "Мим 7", студио за модерен балет "Цветни мечти", Клуб по акробатичен рокендрол. Водещ на представлението е Камен Воденичаров.

Театър "Българска армия" представя на 23 декември "Магията на Ненчо" - спектакъл с фокуси, който е забавен не само за децата, но и за техните родители.

Музикалният театър в София показва също в четвъртък новата постановка "Лешникотрошачката". Същият балет от Чайковски може да бъде видян на 26 декември в Националната опера.

На 24 и 25 декември от 11.30 ч. Столичният куклен театър представя "Коледен карнавал" от Анастасия Янкова (за деца над 3 г.). "По следите на Дядо Коледа" е другата постановка, с която могат да бъдат забавлявани децата в София през трите празнични дни - на 24, 25 и 26 декември.

Театър "Ариел" също представя на 24 и 25 декември постановка за деца "Коледни вълшебства".

В зала 1 на НДК в неделя с най-новия си спектакъл се представя балетът на Алла Духова "Тодес new".

Изложби


Арт лагер през зимната ваканция в "Импресия" http://www.royana-bg.com/ с посещение на изложбата на Дали, изработка на бижута, макети.Специално за коледните празници до 24 декември Музейната галерия за модерно изкуство представя творби на Шагал и Дали с библейски сюжети. От 1 декември насам всеки ден галерията представя по една цветна литография на Шагал от Библейската серия, която е създадена през 1960 г. Салвадор Дали също прави своя интерпретация на Библията в серията Biblia Sacra, която се появява през 1969 г. Тя е подготвяна от художника близо 6 години, а всяка от литографиите е отпечатана върху ръчно правена хартия.

До 31 декември галерия "Средец" на Министерството на културата представя изложба на български икони, в която  участват над 20 автори от София, Пловдив, Търново, Габрово, Троян, Самоков, Дупница, Чирпан и др. градове. В експозицията са представени изключителни образци в миниатюрата както на иконата, така и в дърворезбата. Ще бъде представена и възрожденската икона на платно от Самоков – "Бичуването на Христос", която е изключителна иконографска рядкост от школата на Захари Зограф, датирана от 1838 г., а неин автор е майсторът зограф Коста Вальов, който е участвал в изписването на главната олтарна църква в Рилския манастир.

До 15 януари Институтът за съвременно изкуство в София представя "Музейни сувенири" от несъществуващия музей за съвременно изкуство. 17 български автори от различни поколения, включително Недко Солаков и Калин Серапионов - предлагат компактни, привлекателни и на достъпни цени произведения, донасящи по-близо аурата на съвременното изкуство.

Галерия "Париж" в столицата също представя коледна изложба под името Christmas lights. Стиловете на творбите в нея са най-разнообразни, като се започне от хиперреализма на Бойко Колев, мине се през магическия реализъм на Георги Йорданов, Мариела Димитрова – Мара, и Николай Ангелов - Гари, през абстрактните графики на Каратонев и се свърши с наивизма на Рошпака, Анета Яламова, Анита Ненчева и младия Стоян Божилков. Обединяващото в експонатите е коледният дух. Изложбата може да бъде видяна до 15 януари.


източник: Дневник, сайтове, програми

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...