неделя, 22 май 2011 г.

НЕДЕЛНО ЧЕТИВО: 10 най-добри места за живеене при световен конфликт

Преди време ви разказах за тези местенца. А сега ви ги предлагам отново като неделно четиво:
Къде ще сте в най-голяма безопасност, ако утре избухне Трета световна война? Въпросът е зададен от http://www.expatify.com/. Сайтът прави Топ 10 класация на най-добри места за живеене, ако искате да избягате от евентуален световен конфликт.
10. Швейцария

Швейцария има история като неутрална държава и това й осигурява място в класацията на най-сигурните държави. Също така благоприятства и самото й разположение в Алпите. Граничи с много държави, но това не е голям проблем. Плюс е, че нейна съседка е Австрия, която от години също се счита за неутрална държава.


9. Коста Рика
Коста Рика е се приема за държава със стабилна демокрация. Разформировала е армията си и има неутрална национална полиция. Държавата е топ класациите по щастие на населението, удовлетвореност от живота и световен мир(The Global Peace Index, Happy Planet Index, and Life Satisfaction Index).


8. Папуа Нова Гвинея

Тук се намират едни от най-изолираните местенца в света. Все още има неоткрити и неизследвани области. Прекрасно място не само, за да се скриете от световен конфликт, но и да се изолирате от външния свят, когато ви писне от ежедневието.


7. Канада

Канада има малко врагове. Нарежда се високо в класациите на миролюбивите страни (
The Global Peace Index), сравнително хомогенна е. Има огромна територия - втората по големина държава в света. Изданието я поставя в топ 10 класацията на безопасните държави, защото има сухопътна граница със САЩ (все пак това е една от суперсилите) и тази граница е "мирна".


6. Сейшелите

Красота, отдалеченост от останалия свят, безопасност, насред Индийския океан - страхотно място за изолация и да забравите всякакви тревоги.


5. Финландия

Идеално място за бягство! Финландия винаги стои настрани от световните конфликти. Неутрална държава е и сред Топ 10 в Индекса за световен мир. А, да, не трябва да забравяме и нейното северно разположение, което си оказва влияние да е сред сигурните държави.


4. Тувалу

Тувалу се намира в югозападния край на Тихия океан, долу-горе по средата между Хаваите и Австралия. Обхваща 4 рифови острова и 5 пет атола с обща площ от само 26 кв. км. Населението й е едва 12 373 души.
Всъщност това е третата най-малка по население и четвъртата най-малка по площ държава в света. Достатъчно изолирана от всякакви световни конфликти. Единственият проблем, който забравят от expatify.com, че заради глобалното затопляне островите Тувалу бавно потъват.


3. Исландия

Няма граници, има отдалечено разположение и е стабилна като страна, няма врагове - перфектно местенце за избягване на всякакви международни конфликти. Ако избухне световна война, държавата едва ли ще бъде въвлечена.
Хората са щастливи, а страната винаги е поместена в сред първите в класацията за световен мир.


2. Бутан

Кралството се намира се между Китай и Индия, но е скрита сред Хималаите и по тази причина е една от най-изолираните държави в света.
Модел за баланс между модернизация и запазване на античната култура. Религиозното й население вярва в мирното разрешаване на всеки конфликт. Въпреки че е разположена в размирен регион, страната остава защитена благодарение на географското си разположение.
Заема 8 място в Топ 20 на най-щастливи страни. След нея са държави като САЩ, Люксембург, Япония.


1. Нова Зеландия

Ако искате да сте на най-сигурното място на света, изберете Нова Зеландия. Тя достатъчно изолирана, но въпреки това добре развита страна. Не граничи с други държави, достатъчно е отдалечена, няма врагове, а демокрацията е сигурна и стабилна. Природата е толкова разнообразен и има страхотни отдалечени кътчета. Заема първо място в индекса Световен мир за 2009 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...