вторник, 24 май 2011 г.

Близо 80 000 подкрепят каузата "Кирилица" във Facebook - ВИДЕОРеших да потърся какво има в социалните медии за нашата азбука. Попаднах на интересни каузи. Започвам със закачливото запитване: "Ти!!! Пишеш ли на кирилица?".

Ти!!! Пишеш ли на кирилица?

А ето още една "хвърлена ръкавица" към английския с посланието: "Кирилица из нот дед" (да се разбира като "Кирилицата не е мъртва").


Най-голяма подкрепа Кирилицата среща в каузата: "ЩЕ ПИША НА КИРИЛИЦА, защото съм ГОРД че ИМАМЕ СОБСТВЕНА АЗБУКА".


"ЩЕ ПИША НА КИРИЛИЦА, защото съм ГОРД че ИМАМЕ СОБСТВЕНА АЗБУКА"


Каузата води началото си от 15 август 2010 г. и бързо зад нея застават много сънародници. В момента е в състояние "Парад" (има над 75 000 сподвижници) и й трябват още 21 500 души, за да стане по-голяма със статус на "Град" (за него трябват 100 000 души).


Ето и подобна кауза - "Аз пиша на кирилица"

"Аз пиша на кирилица"

Има почти 16 000 сподвижници и е с размер на "Село". 


Открих и още една идея във Facebook: БЪЛГАРСКА АЗБУКА ВМЕСТО КИРИЛИЦА. Тази идея е споделена в група с публично съдържание. Има обаче само 88 члена.

БЪЛГАРСКА АЗБУКА ВМЕСТО КИРИЛИЦА

А ето вече Кирилицата и като "публична личност" :

А оттук се хващам за харесваната Facebook страница "Български език без чуждици":

"Български език без чуждици"

Над 900 души харесват призива:


А ето още призиви и обещания:Да надникнем и в Twitter. Последните съобщения са свързани с 24 май и с гордост от кирилицата, но предишните дни преобладават оплаквания за технически проблеми, ако се пише на кирилица:


В YouTube преобладават македонските клипове по темата. Но се срещат няколко и български, но не много силни. Подбрала съм 3 клипчета, които мисля, че са най-интересни.


Първото е с малката Габриела, която показва как се пишат нашите букви. Това клипче е едно от най-посещаваните по темата. Има над 70 000 посещения.Другото е манифестация от 24 май 1963 година. Видяно е само 100 пъти.


А ето и третото клипче:
Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...