неделя, 22 май 2011 г.

ВЕСЕЛО УТРО: Роботи сервират в китайски ресторант


Тази сутрин ще ви пожелая "Весело утро" с една публикация в Danybon от края на миналата година. Много съм впечатлена!


Сервират с усмивка, говорят с електронен глас и най-важното - никога не губят търпение и никога не се уморяват. Това вече се случва в първия ресторант, обслужван от роботи. Мястото е Dalu Robot restaurant в Китай (в Jinan, северната провинция Shandong). Ресторантът отвори през декември 2010 г. Роботите-сервитьори приличат на дроидите от "Междузвездни войни".

Освен сервитьори, има и роботи-рецепционисти, салон-мениджъри и такива, които забавляват клиентите.


Всеки робот има сензори за движение и така знае кога да спре.

Според първите посетители, обслужването на роботите е в пъти по-добро от това на техните колеги от човешката раса.
Вдъхновен от изследванията на космоса, разработките на роботи, иновациите, собственикът Zhang Yongpei иска да покаже на света, че Китай е сериозен конкурент в новите технологии.

Клиентите влизат в слабо осветен ресторант с мигащи неонови светлини, симулиращи една футуристична среда. Жена-робот ги посреща на входа и с електронен глас ги поздравява с "Добре дошли!"Ресторантът събира до 100 посетители. По време на яденето клиентите се забавляват с говорещи и танцуващи роботи.

Собственикът се надява скоро да има персонал от 30 робота. Всеки от тях струва по 6000 долара. Ще има роботи с повече функции, които ще могат дори да качват стълбите.източници: The Associated Press, thecoolgadgets.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...