понеделник, 16 май 2011 г.

Стипендии за IB учениците в Увекинд - Facebook интервю със Зарина Филева

"Вълнуващо! И полезно!" - Това е моят лаконичен коментар от днешно ми преживяване - първото ми Facebook интервю.Вече няколко приятели ми писаха, че са чели моето първо Facebook интервю. 

Равносметката - повече от 1 час с 45 коментара. Не съм си броила въпросите, но не бяха малко. Facebook малко ни правеше номера като публикуваше със закъснение постовете ни, но ... така е на живо - по-весело и има тръпка! :)

Зарина, моята гостенка, беше прекрасна! 

Говорихме за социалните медии и опита на Увекинд, за новата им IB програма, за стипендиите, които ще предоставят на своите IB ученици. 

Досега съм чела винаги с интерес всичко за IB програмите. Тук обаче има нещо различно. За първи път в България има и за по-малки ученици. Стартира още в 5 клас и продължава до 10 клас - това е т.нMYP (IB Middle Years Programme). Зарина ни разкри, че следващата стъпка на Увекинд е и IB диплома след 10 клас. 

Хубавото е (говоря от родителска гл.т.), че училището ще предоставя и стипендии на своите IB ученици. Подобна практика е бегло позната у нас - сещам се за Американския колеж и Англо-американското училище. Стипендиите ще бъдат за цялото обучение, а не година за година. Разбира се, трябва да се покаже висок успех и добро поведение. Добре дошли са всички деца-таланти!


Но стига съм ви държала в напрежение, ето и цялото интервю:
Три, две, едно ... СТАРТ! Започваме! Първото Facebook интервю на Danybon. Гост - Зарина от Увекинд. С нея ще си говорим за социалните медии и образованието, за тяхната нова IB програма и за стипендиите на училището. Вече бях писала за Увекинд в блога си - да, много-много новаторско мислене имат в социалните медии. Браво! 

Здравей, Зари!

Sarina Fileva - Добро утро Дани!Ето и първият ми въпрос, свързан с образованието и социални медии.
Защо "влязохте" в социалните медии и какви плюсове виждаш (специално за Увекинд)?
(Едно уточнение по протичане на интервюто - можем да се възползваме и от предимството на Фейсбука и може да не се отговаря на мига. Това все пак не е предаване по телевизия. Ще изчаквам отговора и тогава ще задавам следващия въпрос.)
И така - как се чувствате в социалните медии? Как усещаш контакта с родителите, с децата. Виждам голям ентусиазъм и позитивизъм цари на вашата Facebook страница.

(Danybon И Twitter съобщи вече за нашето интервю :)))) Facebook публикува по-бавно отговорите ни обаче.)Ние вярваме, че за да израснат като самостоятелни, отговорни и мислещи личности, защото това е нашата мисия, децата ни трябва да получават подкрепа както в училището си, така и в семейството си. И не само това -семейството и училището трябва да имат общи цели и да работят заедно. Всички знаем, че в основата на добрата и успешна работа стои добрата комуникация.

Изобщо в съвременния свят нищо не се случва без добри комуникации. Днес най-широките възможности за връзка с хората, за бързо и лесно разпространяване на информация са в интернет. Всъщност скоро може би твърдението, че ако те няма в интернет - не съществуваш, ще се превърне в реалност. А от него следва, че каквото и да правиш, ако не го казваш на хората, все едно не го вършиш.

Ние в Увекинд винаги сме и винаги сме били отворени към хората - родители, колеги и приятели - и много държим на добрата комуникация. За нас е важно да информираме ефективно и по различни начини.
Затова в последните месеци направихме някои конкретни стъпки, за да подобрим начините на общуване.
Направихме нов интерактивен сайт, който да отговаря на потребностите на интернет-потребителите и в който можем да качваме актуални новини, файлове, видео и снимки. Създадохме и страница на училището във 
Facebook. Целта ни е да информираме родителите и приятелите на Увекинд за всичко, което се случва в Увекинд бързо и ефективно.
По този начин ние известяваме за различни събития и показваме различни моменти от живота в училището и в детската градина. И.. сме по-близо до всички!

Danybon  Новият сайт е много хубав. Ще имате и блог, и Twitter. Интересно ли се общува така с родители и ученици? По-динамично, по-позитивно и по- интересно може би? Особено за децата.

Sarina Fileva  Да, благодарение на E-design :) За нас комуникацията наистина е най-важна за добрите взаимоотношения в училище. Чрез социалните медии можем да стигнем едновременно до много хора. А и е забавно :)

Sarina Fileva Почти всички деца са ни приятели във ФБ - така можем да контролираме правописа им online :)Sarina Fileva Истината е, че децата "живеят" в Интернет и ако ние не ги последваме там - бихме могли да ги изгубим.

Danybon Сега ще премина към следващия въпрос. Той е свързан с новата ви IB програма. За мен това е чудесно! Като родител, винаги съм следяла с голям интерес всичко, което е свързано у нас с тази диплома. Кога стартирате новата програма? Какво е по-различно от тази на Министерството на образованието, от вашата досегашна - вие сте немско училище и май ставате първото немско училище у нас с IB програма.

Sarina Fileva Това не е "по-различна" програма в сравнение с тази на Българското министерство. Ние стигнахме до извода, че програмите на министерството са си много добри - са съжаление няма кой да ги реализира. IB означава различен, модерен поход към децата и учебния материал.

Sarina Fileva Знаеш ли, за IB мога да говоря и да пиша с часове. Надявам се, че през следващата година ще сме първото училище в България, което ще работи по програмата MYP. Това е IB за деца от 11 до 16 години и ги готви за IB Дипломата.Danybon Деца, които не са учили немски, ще могат ли да кандидатстват за това обучение?

Sarina Fileva Да, могат. Ние ще ги научим на немски:) Официален език на IB е английски.

Sarina Fileva Деца, които не са учили немски получават индивидуално обучение. Също така сформираме групи по езиците - според нивото на учениците.

Sarina Fileva Нашата цел е, когато завършат училище да владеят немски и английски на много високо ниво.

Danybon Точно хвърлих поглед на сайта ви за IB. Можеш ли да кажеш нещо, което ще е по-различно като подход? Някакъв интересен пример.

Sarina Fileva Научихме се да планираме "междупредметно" - това означава, че по български, немски, английски, математика, география....и т.н. учениците изучават една тема. Така могат да открият общите неща и най-често разбират защо ги учат:)

Danybon Всъщност програма обхваща обучението до 10 клас - сега погледнах сайта ви.


Danybon Междувременно подробности за Middle Years Programme можете да ги откриете тук http://en.wikipedia.org/wiki/IB_Middle_Years_Programme

Sarina Fileva В IB има три степени - PYPMYP и IB DiplomaСветовната практика показва, че деца, които са учили в MYP се справят по-добре в 11 и 12 клас. Заради това избрахме да започнем от 5-6 клас, а не от 11.

Danybon А ето и подробности на сайта на Увекинд http://uwekind.com/bg/schools/3/pages/schools/

Danybon Ще предоставяте стипендии. Малко училища у нас май имат подобна политика. Какви са условията? Колко стипендии ще се отпуснат? Частични или пълни ще бъдат? За отличници ли ще бъдат или имате и други критерии?

Sarina Fileva Да, малко училища го предлагат - истината е, че държавата не ни помага за това. Темата за "парите следват ученика" ще я оставим за друг път.

Danybon И още един въпрос за стипендиите - за кои класове ще се предоставят? Годишни ли ще бъдат? Право на нея ще имат ли новоприети ученици?

Sarina Fileva Стипендиите са за ученици от 5 до 12 клас. Те ще са частични и пълни - според уменията на децата и финансовите възможности на родителите. Ако приемем дете със стипендия, ние му я гарантираме до завършване на училище, ако неговият успех и поведение отговарят на изискванията на на училище Увекинд.

Danybon Да, хубаво е, че не са година за година. Притеснително е за родителите така.

Sarina Fileva Новоприети ученици също могат да се възползват от стипендиите.Danybon Винаги съм се радвала на този западен или по-скоро американски модел, който помага на деца-таланти. :)))

Danybon Зари, аз съм се зачела сега в Уикипедия за MYP - по-скоро чета по диагонал, за да следя какво става и тук. Интересно е много! Има ли някакъв акцент в тази програма? Например, математика, изкуства... Виждам, че се приключва с някакъв мащабен проект. Правилно ли се ориентирам. Ако ти хрумва нещо интересно, любопитно - пиши, моля те. :)

Sarina Fileva Акцентът са децата - да развием в тях знания и умения, които отговарят не техния потенциал. Значи - акцент са всички предмети!

Sarina Fileva Само да допълня за IB - за нас следващата стъпка е IB Diploma.

Danybon  Значи ще имате и IB програма до 12 клас?


Sarina Fileva Да, ние си намерихме "съдружници" от една холандско-немска образователна фондация и те ще ни подпомогнат в това ни начинание. Така че скоро ще сме холандско - немско училище с IB диплома :)

Danybon Честито за това! :)

Danybon Зари, последен въпрос! На колко години идват децата при вас?

Sarina Fileva На 2-3 години идват най-малките в детската градина. Но са добре дошли във всички възрасти :)

Danybon Зари, благодаря ти! 
Оставям отворена "стената" си. Ако се сетиш други интересни и полезни информации, смело слагай, за да четем. :))) А скоро ще ми обещаеш, че ще си поговорим и за идеята "Парите следват детето". :) Благодаря ти за интервюто! Аз научих доста интересни неща и като родител се радвам, че има още една страхотна възможност за децата. :))) 
Слънчев ден!Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...