петък, 20 май 2011 г.

Топ блогът Mashable с 500 000 фена във Facebook - ИСТОРИЯ И ФАКТИ

РУБРИКА: ТОП БЛОГОВЕТЕ 

Please, visit our site and "Like" it.

Ако искам блога ми да прилича като дух и тон на някой свой събрат в блогосферата - това е Mashable. Създаден през юли 2005 година, той бързо става един от най-четените и престижни блогове в света. Попада в класацията на топ 10 най-добри блогове в света (а скоро попаднах на друга класация - заемаше 2 място след Huffingtonpost). Има милиони  посетители на месец. Според Уикипедия - броят надскача 30 милиона месечно. Редовно е препоръчван от престижни бизнес издания и често  е цитиран от най-големите медии в света. 

История

Историята на блога, погледната от България, е много интересна. Създател е 19-годишен хлапак (казвам го с огромно уважение, но ми е любима думичка - нали така се казва и другия ми блог: "Хлапета") - Пийт Кашмор. За западния свят обаче това си е вече една често среща история. Момчето започва да списва блога от дома си в Шотландия (Aberdeen). Пише основно за случващото се в социалните медии и скоро става истинска звезда в интернет. 

Две години по-късно Mashable вече не само е известен, а и раздава свои награди. На 27 ноември 2007 години Mashable стартира  първия брой престижния си форум International Open Web Awards, където са отличени най-добрите онлайн общности и услуги. Гласуването се провежда онлайн през Mashable и още 24 блога партньори. Първите победите стават ясни на 10 януари 2008 г. Това са Digg, Facebook, Google, Twitter, YouTube, ESPN, Cafemom и Pandora. Тогава създателят на Mashable - Пийт Кашмор е само на 21 години.

За "Брад Пит в блогосферата"


Пийт Кашмор е роден на 18 септември 1985 година. В класацията на Forbes попада сред 25-те най-известни хора в web-пространството. Води колонка в CNN с информации за социалните медии и технологии.

Самият той се определя се като "тих човек". Във виртуалния свят обаче е известен като "Брад Пит на блогосферата". 

В момента е на 25 години. Изключителен чаровник. Не съм се ровила за още лична информация за него, но Facebook го издава, че е обвързан (приятелката му, която е отбелязала в профила, че са обвързани, често публикува снимки на Пийт. Много готина двойка са.).


Ако надникнем в профила му в LinkedIn, там има още малко информация, която дава за себе си. 


А ето и профилът му в Twitter, където можете да го откриете като @petecashmore.


И да се върнем на Mashable. Преди часове обявиха от блога, че Facebook страницата им вече има над половин милион фена (бройката е достигната на 19 май). В момента за Mashable работят 45 служители от Америка и Европа.

Статия
А ето и моето поздравление:  


Поздравление 

Кой чете Mashable във Facebook?

(Разбира се - Danybon :) и то ежедневно). 

Ето 3-те държави с най-много посетители в Mashable - САЩ, Великобритания и Индия (останалите от топ 10, вижте в инфограмата по-долу). 55% от аудиторията са мъже. Най-активната група са пак от мъжката аудитория на възраст 25-34 години.А ето и истинската стена на Mashable:


Освен във Facebook, Mashable има и много последователи в Twitter - над 2 милиона. А в LinkedIn си има фен група с над 16 000 члена. 


източници: Mashable, Wikipedia, LinkedIn, Facebook, Twitter

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...