четвъртък, 2 юни 2011 г.

Колко печелят жените от висшите етажи на управлението? ИНФОГРАФИКА

Много от жените в бизнеса, устремили се към върха, се натъкват на фигуративни пречки по пътя си към висшите ешалони на управление. Трябва да работят значително повече от мъжете, за да постигнат своите цели. Този феномен е наречен "стъклен таван". Въведен е през 1986 година от Карол Химовиц и Тимъти Шелхард в Wall Street Journal. 

Днес открих интересна инфографика точно по темата. Тенденцията в последните години е към счупване на този "стъклен таван". 
Пример за това е изпълнителният директор на Yahoo - Керол Братц, която е най-високоплатената жена с 47,2 милиона долара. Но дори и нейната заплата е почти наполовина по-ниска от тази на най-високоплатения мъж-мениджър в света - Грегъри Мафей от Liberty Media, който получава 87,5 милиона долара.


Кои MBA училища посещават жените?


Най-много са в The University of Pennsylvania Wharton School. Следват Станфорд, Йейл, Харвард,MIT,INSEAD (Франция) и University of California Berkeley.


В САЩ жените с MBA вече печелят повече от мъжете с тази магистърска програма. Жените получават 78 254 долара, а мъжете - 74 820 долара. В Европа обаче не е така. Разликата в заплащането на жените и мъжете е драстична. Жените-MBA получават около 45 000 долара, а мъжете-MBA - 97 444 долара. 


И все пак ако се гледа тенденцията, радостно е, че тази разлика в заплащането на мъжете и жените все повече намалява. Ако в края на 70-те  жените са получавали 62 долара спрямо 100 долара за мъжете, сега съотношението е 80 долара спрямо 100 долара. 
инфографика

източници: http://www.mba-online-program.comhttp://eileenbrown.wordpress.com/, уикипедия

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...