събота, 23 юли 2011 г.

Андерш Беринг Брайвик вече и в Уикипедия - ОБНОВЕНООт статията разбираме, че Андерш Беринг Брайвик е роден на 13 февруари 1979 година. Определят го като "християнски фундаменталист". Няма криминално досие, а досега е само с няколко пътни нарушения. Имал разрешително за три оръжия - пистолет Глок, карабина и автоматична пушка. Бил е едноличен търговец, а фирмата му носи името "Breivik Geofarm". Занимавал се със замеделие. Описва себе си в социалните медии като "про-гей" и "про-Израел". В Twitter цитира философа Джон Стюарт Мил: "Един човек с вяра е равен по сила на 100 000 души, които имат само интереси". Подобни теми:


Топ снимки на Андерш Беринг Брайвик:


Facebook профилът му:
Преди няколко дни прави свой профил в Twitter, където има само един пост с цитата на Джон Стюарт Мил: "Един човек с вяра е равен по сила на 100 000 души, които имат само интереси". 


Преди няколко часа във Facebook се появи страница с името на убиеца, в която потребители изказват своето възмущение към деянието на Андерш Беринг Брайвик.Над 18 000 са се присъединили вече към антифен страницата на убиеца във Facebook.

Antifanpage: Anders Behring Breivik

Над 45 000 вече са се присъединили към Facebook страницата за кървавите събития от вчера.


22.07.11 - We will never forget А ето и портретът на Андерш Беринг Брайвик, изготвен от БНТ:

Андерш Беринг Брайвик - човекът, окървавил Норвегия
Събирателният образ на двата шокиращи атентата се оформи тази сутрин, когато дойде съобщението за ареста на 32-годишния норвежец с крайнодесни убеждения. Едва ли той е действал сам при организирането на взривовете и стрелбата в младежкия лагер, смятат от полицията. Но така или иначе задържаният е сочен за основен виновник - както за експлозията в Осло, така и за кървавата баня на остров Ютьоя. 


Андерш Беринг Брайвик. 


Със сигурност светът ще свикне с трудното за произнасяне име през следващите дни. Полицията беше лаконична за профила на задържания. 


Мъж на 32, с норвежки произход, масон, с десни политически възгледи. 


Името му се появява в информация, подадена на 4 май от компания за доставки на земеделски стоки. На посочената дата Брайвик закупил 6 тона изкуствен тор. Достъп до материала, от който могат да се направят и експлозиви, му дал лицензът на неговата фирма за земеделски продукти. 


Засега следствието отказва да разкрива повече подробности за арестувания, който вече е обвинен в тероризъм. 


Красноречиви детайли, обаче, стават ясни от профила му във Фейсбук. Там Андерш Беринг Брайвик е споделил данни за себе си: 


- че е финансист по образование, 
- че практикува стрелба и бодибилдинг, 
- че обича класическата музика, 
- а сред любимите му филми са "Гладиатор" и "300". 


Коментари в сайтове, където е писал Брайвик, критикуват европейските политики за приемане различните култури и етноси. 


Авторът им е убеден, че този подход заплашва да разруши европейските традиции и идентичност. 


Брайвик е и бивш член на популистката антиимигрантска партия. 


Сегашното му солово изпълнение, което потопи в ужас Норвегия, вече е на път да го издигне начело на друга печална класация - тази на "самотните стрелци", с постижението от 92 (ред. Danybon) жертви на остров Ютьоя.
Автор: Милен Атанасов,БНТ

Стрелецът от Ютьоя искал да освобождава Европа през 2083 г.Заподозреният 32-годишен норвежец за двойния атентат в Норвегия от петък призна вината сии смята действията си за зверскки, но необходими, съобщи БТА.
В двата атентата загинаха най-малко 92 души, като има съмнения, че броят на жертвите може да достигне 98 души. 

Новината, че Брайвик признава вината си идва на фона на нови разкрития за противоречивата му личност. Франс прес съобщава, че в сайта за видеообмен ЮТюб е качено видео, изпълнено с омраза, съдържащо яростни изказвания срещу исляма, марксизма и многокултурния модел на обществото. Според норвежки медии автор на видеото е именно Андерш Брайвик, предаде Франс прес. Засега полицията в Осло не е коментирала случая. Видеозаписът е с продължителност 12 минути. В него се редуват отдаване на почит и възхищение пред средновековните кръстоносци, антикомунистически текстове, яростни нападки срещу привържениците на исляма. 

Във видеото на фона на тези изказвания се виждат три различни снимки на Андерш Брайвик. Едната го показва готов да стреля с автомат. Видеозаписът е поредица от разнородни снимки, на фона на които ислямът е описан като главна идеология на геноцида, отбелязва Франс прес. "Преди да започнем нашия кръстоносен поход, ние трябва да изпълним дълга си, като унищожим културния марксизъм" - този текст се чете в един от кадрите на видеото. То е разделено в четири глави, озаглавени съответно: Възход на културния марксизъм, Ислямска колонизация, Надежда и Обновление. 

Според всекидневника "Дагбладет" видеозаписът е резюме на манифест от 1500 страници, написан от Андерш Брайвик. При разпита му в полицията Андерш е разказал за този манифест. Засега полицията не е потвърдила официално информацията. ИТАР-ТАСС пояснява, че манифестът е бил озаглавен "Декларация за независимост на Европа през 2083 г." Той е бил качен в интернет преди атентатите, допълна Франс прес. Агенцията се е сдобила с екземпляр от него. В "Декларация за независимост на Европа през 2083 г." се представя план за освобождаването на Европа от вредният марксистки мултикултурен модел на обществото и от мюсюлманската религия. 

В манифеста Андерш Брайвик твърди, че е променил възгледите си под влияние на нападенията на НАТО в Сърбия през 1999 г., които той описва като неприемливи, и нарича сърбите братя, които само са искали да ограничат исляма, като депортират албанските мюсюлмани в Албания. В манифеста се говори и за прибягване до тероризма като средство за пробуждане на масите, допълва Франс прес. В него Андерш Брайвик твърди, че очаква 95 процента от хората в Европа да осъдят атентатите му и да го нарекат най-голямото чудовище от Втората световна война досега. Манифестът си Андерш разпратил на някои политици от десницата на Финландия, съобщава ИТАР-ТАСС, като се позовава на финландски вестници. 

От документа става ясно, че нападателят е подготвял ударите си най-малко от есента на 2009 г., допълва Франс прес. Манифестът бил под формата на интервю, което Андерш направил сам със себе си, отбелязва ИТАР-ТАСС. От него става ясно, че в училище Андерш е имал много приятели от ненорвежко потекло. Той обяснява това с принципите си за поведението на приятелите. "Очаквах, когато се сблъскам с трудности, приятелите ми да ме поддържат на 100 процента, а не да се предадат и да избягат. Много малко етнически норвежци обаче споделят тези принципи. Онези, за които бяха ценни тези принципи, бяха или мюсюлмани, или скинхедс", казва Андерш. 

Манифесът е подписан от норвежеца под името Андрю Беруик - командир на рицарите-съдници, допълва Франс прес. Тексът е на английски. В него има и много исторически позовавания. Между тях авторът разкрива страни от личността си, начина си на действие при производството на бомба, как тренира стрелба. Към манифеста има и подробен дневник на трите месеца от живота на Андерш преди атентатите. Последно той пише в този дневник на 22 юли в 12,51 часа, тоест три часа преди атентатите. В манифеста нападателят изброява списък на страни в Европа, които ще бъдат негови мишени за нападение. Те са определени в зависимост на процента на мюсюлманите, живеещи там и така Франция се озовава на първо място. От документа става ясно, че Андерш го е писал цели 9 години. дир.бг


източници: Уикипедия, Facebook, БНТ, БТА, дир.бгНяма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...