сряда, 20 юли 2011 г.

Грегор Мендел и Google Doodle - ВИДЕОГугъл отново е с красиво лого - бобчета. И знаете ли защо? Да, да именно е нещо свързано с бобчетата или по-скоро с изследването за наследствеността при бобовите растения.
Гугъл днес ни напомня за годишнината на  известния австрийски ботаник Грегор Мендел. Любопитното е, че той е монах. Важното е, че е известен като "бащата на генетиката".
Какво казва Уикипедия за него?


Истинското име на учения е Йохан Мендел. Той е роден на 20 юли 1822 г. в семейство на немскоговорещи крепостни селяни в Хинчице. Баща му, Антон Мендел, е дребен земеделец. При злополука едно дърво пада върху него и по-нататък той остава почти инвалид. Тогава Йохан Мендел е на 16 години и, за да може да се издържа в учението, става августински монах и приема името брат Грегор. Следва известно време във Виена, завършва и Теологическия колеж в Брюн (Бърно).
В манастирската градина в Бърно Мендел започва серия експерименти по кръстосване на грах, които продължават осем години. През това време той засява над 30 000 растения и установява закономерностите на наследяване на редица признаци: оцветяване на семената, конфигурация на обвивката им, багра на цветовете. Мендел е добър математик и много ясно си дава сметка какво открива, но остава неразбран години наред. Умира на 6 януари 1884 г. в Бърно. Едва 16 години след смъртта му трима учени - независимо един от друг преоткриват законите на Мендел. 1900 г. се смята за начало на науката генетика.
Топ 3 YouTube клипове за Грегор Мендел:


1. Gregor Mendel's Punnet Squares - над 80 000 посещения.


2. Gregor Mendel Rap -  над 78 000 посещения3. Mendelian Genetics - over 36 000 посещения
източници: Уикипедия, Гугъл


Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...