неделя, 24 юли 2011 г.

Андерш Беринг Брайвик в YouTube
Андерш Беринг Брайвик плагиатствал от Теодор Качински
Twitter профилът на Андерш Беринг Брайвик продължава да съществува и трупа последователи


Сега изгледах декларацията на Андерш Беринг Брайвик в YouTube. Тя е под формата на навързани снимки и текст в клип с продължителност 12,23 мин. Главният герой се появява чак накрая с три свои снимки. В средата обаче мярнах и образа на румънския Дракула. 
В контекста на събитията и убийствата - декларацията е зловеща. Всъщност оригиналният клип вероятно е изтрит от YouTube, но го има качен в профила на  блогър thestianblogg. Изгледан е почти 65 000 пъти. Има над 2600 кликвания за "Не харесвам", но и над 900 "Харесвам". 


В първата част (антимарсизъм) се срещат често символите на Съветския съюз - петолъчката или сърп и чук. 
Андерш Беринг Брайвик е противник на мултикултурното общество.


На няколко пъти в клипа има и "заиграване" с BBC.
Втората част е наречена "Ислямски колониализъм". Започва на 3,30 мин. Отново борави със силни визуални послания и символи. Променя музикалния фон.

Има цитат от Муамар Кадафи.
Третата част започва почти на 7 минута, където се говори за кръстоносците и за исторически имена като руския император Николай 1, румънския владел Влад Цепеш, известен като Дракула и други. Разглеждат се важни битки срещу Османската империя. Музиката отново се променя. 

Четвъртата част започва на 10 минута.


В края на филма Андерш Беринг Брайвик показва три свои снимки.

Последната му снимка е "зумната":
Откакто мярнах образа на Дракула във видеото, постоянно правя сравнение със съвременния му последовател.


Доста зловещо изглежда всичко особено, когато човек знае вече какво се е случило. Клипът в YouTube е качен часове преди кървавите деяния. 


Опитах се много внимателно да ви представя тази декларация и като информация, и като подбор на кадрите за снимки в блога. 


Още информация от Биляна Бонева, БНТ:

В социалните мрежи се появи видео с автор Андеш Брайвик, подготовено малко преди атентатите. В него убиецът разкрива възгледите си за бъдещето на Европа.


В социалните медии се появи видео с автор Андерш Брайвик, подготвено малко преди атентатите. В него убиецът разкрива възгледите си за бъдещето на Европа. Прекланя се пред средновековните кръстоносци, ненавижда комунизма, а исляма смята за главна идеология на геноцида. Андерш Брайвик се определя като рицар-съдник. Да бъде такъв, той решил след ударите на НАТО в Сърбия през 1999 година. Сърбите той нарича "братя", които са искали да ограничат исляма. Андерш Брайвик е писал своя манифест в продължение на 9 години. Озаглавил го е "Декларация за независимост на Европа през 2083 година". Това, от което трябва да се освободи Старият континент, е мултикултурното общество. Според убиеца именно то унищожава Европа. 32-годишният норвежец оправдава тероризма като средство за пробуждане на етническите норвежци. Той е протестант, но критикува църквата, защото тя не се придържа към традиционните ценности.


Андерш Брайвик е подготвял атентатите от есента на 2009 година. Преди три месеца се преместил да живее във ферма близо до Осло. Именно там е провеждал тренировките си по стрелба и е правил бомби. Убиецът е водил дневник. Последно е писал в него три часа преди експлозията в  центъра на норвежката столица. Малко преди атентатите 32-годишният Брайвик е качил 12-минутно видео в Ютюб. То е във формата на интервю със самия него и резюмира манифеста от 1 500 страници.


От съобщенията на Андерш Брайвик в интернет става ясно, че той е много образован. Познава до детайли историята на Норвегия и на Европа. Почитател е на сериалите "Щитът" и "Истинска кръв", на филмите "Гладиатор" и "Догвил". Книгите, които харесва са "1984-та " на Оруел, "Процесът" на Кафка и "За свободата" на Джон Стюарт Мил. Любимият му политик е Чърчил.


А хората, които познават Андерш Брайвик, го определят като много възпитан и трудолюбив младеж. Съседите твърдят, че много се е грижил за майка си. В подготвеното от него видео той заявява, че след атентатите 95 процента от хората н Европа, ще осъдят атентатите, ще го нарекат чудовище и ще искат най-голямото наказание.


Според законодателството на Норвегия максималната присъда, която може да получи убиеца е 21 години. Утре Андерш Брайвик ще се яви за първи път пред съда.
Автор: Биляна БоневаИзточник: thestianblogg YouTube, БНТ

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...