вторник, 2 август 2011 г.

История на ножовете - ИНФОГРАФИКА

Думата "нож" произлиза от старобългарски - nožь, nьziti, което означава "промушвам". Състои се от две части - клин и дръжка. През 2005 г. в класация на Форбс за най-важните инструменти за човешката цивилизация на всички времена ножът заема първо място.


Ножът е един от най-древните инструменти. Негови първи форми се срещат още преди 3000 години преди новата ера. Развивал се е през всички епохи, за да отговаря на изискванията и нуждите на хората. Служил е за осигуряване на храна, за защита, за оцеляване. Това е най-полезният инструмент в човешката история, според Форбс.


Първите ножове са изработени от предедите на съвременните хора. Били са каменни сечива, закрепени понякога за дръжка от кост или дърво, за да е по-лесна употребата. По-късно са се изработвали от метал и почват да наподобяват на днешните ножове.


Често ножовете са били и вид символ. Например, в Англия притежанието на нож с красиви орнаменти е послание, че притежателят е свободен човек.


След като ножът бил използван за приготвянето на яденето, той продължавал да се ползва и на масата при хрането. Това не било много безопасно. След навлизането на вилицата на трапезата, ножът на масата става с все по-тъпо острие.


През 1669 г. френският крас Луи XIV направил опит да ограничи насилието и постановил, че всички ножове на улицата и на масата за хранене за незаконни. Също така се разпорежда всички ножове да сочат надолу. В съвременна Англия преди няколко години лекари започнаха подобна кампания срещу острите ножове в кухнята с цел да се намали броя на инцидентите с наръгвания в домашни условия.


В историята на ножа е интересен и един Гинес рекорд. През 2006 година е произведен нож с 87 инструмента и със 141 различни функции. Струва около 800 долара и е признат от Гинес за най-мултифункционалния нож.
източник: http://www.themicrotechstore.com/http://www.forbes.com/2005/


The History of Knives [Infographic]

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...