неделя, 7 август 2011 г.

НЕДЕЛНО ЧЕТИВО: Иранско кунг-фу в България (БНТ)
БНТ: Иранско кунг-фу в България

Политическото напрежение в Иран става причина до България да достигне особен стил бойно изкуство. Кунг-фу тоа е особен стил, вдъхновен от Китай, но разработен в средата на миналия век в Иран. Силният дух на бойните изкуства не признава граници. В това се убедиха колегите ни Милен Атанасов и Биляна Бонева.Звучи повече от космополитно. Български ученици, които упорито тренират стил с китайски корени, създаден в Иран. Една случайна среща с екип на "По света и у нас" в местността Узана ни запозна с човека, който с присъщата за големите майстори скромност и упоритост предава знанията и уменията си в България. Комран Гераминаджад вече втора година гради школата си у нас. А собствената му кунг-фу сага е започнала много по-отдавна, далеч от България.
Комран Гераминаджад:
- Започнах да се занимавам с кунг фу преди 40 години. Този стил се практикува в Иран. Неговият създател е професор Ибрахим Мирзаи. Около четири милиона души тренират кунг фу туа в Иран. Стилът е вдъхновен от движенията на животните.


Подобно на останалите бойни изкуства, тоа също съчетава вътрешната и външната сила, които са неразделни.


Комран Гераминаджад:
- Те трябва да се развиват заедно. Практикуващите туа трябва да открият своя мир и увереността вътре в себе си и в околния свят. Онези, които започват да тренират с мисълта да използват стила за да нанасят травми или да проявяват грубост, скоро се отказват от тези идеи и разбират, че има по-важни неща.


Силата на убедеността и идеите е от особена важност за майстора. Когато той разбира, че не може да ги отстоява в страната си, решава да я напусне, но не и да се промени.


Комран Гераминаджад:
- Дойдох тук след изборите през 2009-та година в Иран. Това бяха опорочени избори. След това вече не беше сигурно за нас да оставаме в Иран. Реших да напусна страната. Радвам се, че сега съм тук.


БНТ:
- Българите добри ученици ли са?


Комран Гераминаджад:
- Да те са добри хора. Имат и добра физическа структура. Българите още не са се отдалечили от основните принципи на живота. Те не са забравили дълбокия смисъл на живота. Много се радвам за това.
На присъствието и уроците на учителя по тоа се радват немалко български почитатели на иранското бойно изкуство. А той продължава да преподава: скромно, упорито и целенасочено.


Автор: Милен Атанасов, Биляна БоневаНяма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...