вторник, 16 август 2011 г.

Google Doodle News: Google Doodle за Пиер дьо Ферма - ОБНОВЕНО

Моят блог Google Doodle News


Google Doodle News: Pierre de Fermat Google Doodle


Преди няколко часа открих това красиво лого на японската страница на Google  http://www.google.co.jp/. Надявам се на 17 август да се появи и на българската. 

Пиер дьо Ферма (Pierre de Fermat) е френски юрист в Парламента на Тулуза и математик с голям принос в развитието на съвременния математически анализ и теорията на числата. Роден е в Бомон дьо Ломан, Лангедок, Франция на 17 август 1601 г. Умира в Кастр, Лангедок, Франция на 12 януари 1665.


Ферма е предшественик на диференциалното смятане със своя метод за намиране на най-голяма и най-малка ордината на крива. Може би още по-важно, неговите блестящи изследвания в теорията на числата го издигат до основател на съвременната теория в тази област. Той има и значим принос към аналитичната геометрия и теорията на вероятностите.


Известен е в цял свят със своята Велика теорема (наричана още Последна теорема на Ферма), която остава векове с непотвърдено доказателство. 


Твърдението, наречено "Последна теорема на Ферма", гласи:Уравнението xn + yn = zn няма решение в положителни цели числа при n>2.
Това е може би най-известната математическа задача.

Формулирана за пръв път от Ферма през 1637 г., тя е обобщение на диофантовото уравнение x2 + y2 = z2, известно и изследвано през древността и свързано с теоремата на Питагор и Питагоровите триъгълници.
Ферма написал, че може да докаже теоремата, но доказателството е твърде дълго.


Теоремата няма значими математически следствия, но опитите за решаването й са довели до откриването на множество важни за математиката твърдения. Поради своята простота и елегантност, а по-късно и заради явната си сложност, тя става едно от главните предизвикателства пред математиците за период от 358 години.

През 1993 Андрю Уайлс заявява, че има доказателство на теоремата; то обаче се оказва погрешно. След двугодишни усилия грешката е поправена, но доказателството е много сложно и проверката му е по силите на много малък брой математици. Доказателството е прието окончателно през 1996 година и се съдържа в 150 страници.През 2006 година се появиха информации, че строителен работник е успял да докаже Великата теорема. За това свидетелстват учени от катедралата за висша алгебра и геометрия на Кубанския държавен университет. Името на човека е Газарян, който в рамките на 5 страници е подготвил математически изчисления, които доказвали теоремата на Ферма. 


източници: Google, Wikipedia, Актуално
ПП Както и си пожелах - появи се това лого и на българската страница на Google. Има и скрит надпис:
"Открих чудеско доказателство на теоремата, но е прекалено дълго, за да се побере в този Doodle."

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...