петък, 19 август 2011 г.

Историята на кучетата-космонавти Белка и Стрелка, събрана в Google Doodle


Моят блог Google Doodle News


Напоследък в блоговете ми съм се запалила на вълна Google Doodle. Току-що изчетох нещо интересно за едно лого от миналата година - датата е обаче е 19 август, а информацията е любопитна. Става дума за две съветски кучета-космонавти - Белка и Стрелка. Полетът им е точно на 19 август, но през 1960 година. 


Ето и специалното лого на Google по случай 50-тата годишнина на славните кучета.


Белка и Стрелка в Google Doodle 19 август 2010
Белка и Стрелка са първите животни, които извършват орбитален космически полет на борда "Спутник 5" и се завръщат невредими на Земята. Прочутото куче Лайка - първото живо същество, полетяло в орбитата около Земята през 1957 година, умира няколко часа след изстрелването.
Полетът на Белка и Стрелка продължава 25 часа. Целта е да се изследва влиянието на космическия полет върху живи същества - претоварване, продължителна безтегловност, радиация и други. Успешното връщане на Белка и Стрелка помага за подготовката на полета на първия човек в Космоса - Юрий Гагарин. 


Белка и Стрелка доживяват до дълбока старост. Станали изключително известни. Ден след успешното си завръщане, участвали в пресконференция. 


Няколко месеца след полета пък Стрелка ражда 6 кученца. Щастливият татко също е от космическата кучешка гилдия. Казва се Пушок. Участва в космически експерименти на Земята, но никога не е летял в Космоса. Едното от родените кученца - Пушинка е подарено от Никита Хрушчов на съпругата на президента на САЩ - Жаклин Кенеди и на тяхната дъщеря Каролин през 1961 година. В разгара на Студената война се ражда истински романс между Пушинка и едно от кучетата на Кенеди - Чарли. Те имат четири наследника. Техни потомци продължават да живеят и до днес.Миналата година излезе и филм за Белка и Стрелка - "Звездни кучета". 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...