понеделник, 12 септември 2011 г.

Какво различава Ингвар Кампрад (ИКЕА) от Бил Гейтс? ИНФОГРАФИКА за двама милиардери


Отварянето на първи магазин на ИКЕА в България предизвиква все повече вълнения у нас. Затова реших да се поровя за интересни факти. Попаднах на интересна инфографика - сравнение между Майкрософт и ИКЕА. Разбира се, сравняват се и техните собственици. Някои факти от инфографиката вече са леко по-различни, например, Ингвар Кампрад е най-обеднелият милиардер тази година, според класацията на Форбс. И въпреки това - мисля, че инфографиката е интересна.


Да започнем с някои забавни факти:


Ако Бил Гейтс беше държава, щеше да бъде 37-мата най-богата страна в света. 


А ето и нещо за Ингвар Кампрад:
На 80-тия си рожден заявава: "Имам много неща да правя. Нямам време за умиране."


Ингвар Кампрад е вече 85-годишен. Роден е на 30 март 1926 година. Той израства във ферма Елмтарюд в селцето Агуннарюд в Швеция. Потомък е на немски емигранти, които идват от Германия в Швеция, за да търсят по-добър живот. На 17 години вместо да учи, решава да започне бизнес. За стартиране на своето начинание използва парите, дадени от баща му за образование.Бил Гейтс е с доста по-различна съдба. Роден е на 28 октомври 1955. Семейството му е заможно и има дълги години опит и връзки в бизнеса и политиката. Неговият прадядо е бил кмет, дядо му е бил вицепрезидент на националната банка, а баща му Хенри Гейтс е известен адвокат. Гейтс показва своите възможности още в началното училище, където изненадва преподавателите си със своите научни познания и особено с математическите си възможности. Родителите му виждат неговия талант и решават да го пратят в частното училище „Лейксайд“, като искат той да развие своята заложба там. Тази тяхна стъпка има голямо значение за Бил Гейтс, защото именно там той се среща за първи път с компютрите.
Но нека да започнем нашия разказ от самите компании:


ИКЕА (IKEA) е съкращение от първите букви на думите: 


Ингвар - първото име на основателя 
Кампрад - фамилията на основателя 
Елмтарюд - фермата, където е израснал
- Агунарюд - името на селото, в което е живял.


Компанията е основана през 1943 година от едва 17-годишния Ингвар.
В момента това е световноизвестна многонационална фирма, лидер в търговията с мебели. Контролира се от нидерландската фондация Stichting Ingka Foundation.Майкрософт води началото си от 4 април 1975 година. Основана е от Бил Гейтс и Пол Алън - двама приятели от детинство. 

В момента Майкрософт е транснационална компания, развиваща дейност в областта на компютърните технологии и разработката на софтуер. Седалището й е в град Редмънт, САЩ. Най-известните й продукти са операционната система Windows и пакетът от текстообработващи програми Microsoft Office.

Служители:

Майкрософт  - 90 000 (юни 2010)
ИКЕА - 127 000 (юни 2010).Всъщност интересното на инфографиката е, че сравнява любопитни факти от живота и навиците на двамата успели предприемачи.

Рейтинг на милиардерите 2011

Майкрософт - Бил Гейтс заема второ място сред милиардерите в света и първо в САЩ, според класацията на Форбс за 2011 г.ИКЕА - Шведският милиардер пък е определен от Форбс като най-големият  губещ през тази година. Състоянието му се е стопило от 17 милиарда долара на 6 милиарда. По тази причина той има огромен спад и в рейтинга на милиардерите - от 11 позиция слиза на 162. (Forbes) Това е леко учудващо, защото през 2007 година е заемал дори 4 позиция в света с 33 милиарда долара. Всъщност спадът е не заради липса на бизнес успехи, а най-вече се дължи на добри адвокати. Те доказват, че ИКЕА е собственост на неговата фондация, която ръководи.

Семейно положение:

Бил Гейтс - женен с 3 деца
Ингвар - женен с 4 деца

Когато става дума за милиардери, винаги е интересно каква кола карат:

Бил Гейтс е с Porche 911. 

Возилото на собственика на ИКЕА се е превърнало в нещо, което винаги съпътства имиджа му на скоромен и дори леко стиснат човек. Ингвар Кампрад използва кола, произведена 1993 година -  Volvo 240.
Собственик на ИКЕА е известен и с мотото си: "Всяка крона си е крона". Изключително е интересно е да се зачете човек в легендите, които се носят за този милиардер, който почти не дава интервюта. Например, едно от най-често срещаните неща за него е, че кара служителите си да ползват листовете хартия двустранно. 


Самият той е обзавел домът си в Швейцария с евтини мебели от ИКЕА.


Пазарувал хранителни продукти само следобед, когато са по-ниски цените. 
Преди време трудно бил допуснат до церемония, на която трябвало да бъде награден, защото охраната го видяла, че слиза от градски автобус. 
И разбира се - лети само с икономическа класа в самолетите.


Междувременно Бил Гейтс се радва на удобствата на своя самолет Bombardier BD 700 Global Express. Построен е през 1999 г. Регистриран е като собственост на вашингтонската компания Challenger Administration. Побира 8 души и може да лети на височина 15,5 хиляди метра в продължение на 10,5 хиляди километра.И още няколко реда за ИКЕА и за техния каталог:

ИКЕА се отличава и с изключително висок тираж на каталозите си. През 2006 г. те са отпечатани в тираж 160 милиона екземпляра. Според някои изчисления през 2003 г. само Библията и книгите за Хари Потър са имали по-висок тираж. Ето и българският каталог.

А сега ви оставям с инфографиката:

Click the image to enlarge

via http://www.fixr.com/, wikipedia, google, http://thenextweb.com/, Forbes

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...