вторник, 27 септември 2011 г.

Българските кандидат-президенти в социалните медии - ВТОРА ЧАСТ (Мария Капон и Ивайло Калфин)


Рубрика "Социални медии

В първа част разгледахме присъствието в социалните медии на Меглена Кунева, Росен Плевнелиев и Румен Христов:
Българските кандидат-президенти в социалните медии - ПЪРВА ЧАСТВъв втора част ще разгледаме присъствието в социалните медии на Мария Капон и Ивайло Калфин.

5. Мария Капон - издигната от Единната народна партия

Мария Капон е с Facebook страница отдавна. Има 1689 фена. 

Facebook Мария Капон
На личната си профил е с близо 5000 приятели.

Прегледах назад постовете от последната година на Фейсбук страницата й и ми направи впечатление, че преди повече е общувала с привържениците си. Подкрепяла е различни каузи и се обръщала за съдействие за някое добро дело. Последвалите коментари дори трогват, защото се усеща непринуденост.Има хубави постове, където тонът е по-шеговит и приятелски, усеща се дори лека закачка. Например, хареса ми, че е споделяла кое събитие ще посети и че може да се видят там. Престрашила се е (Ех, как звучи, все едно е престъпление!) да сложи и YouTube клипче с известна песен. Реално обаче почти липсва този свеж момент на повечето стени на кандидат-президентите, а всички потребители на Фейсбук знаем, че тези YouTube поздрави са едни от най-честите постове на стените, придават настроение, спомагат за съпреживяване на някоя хубава песен и печелят най-много "харесвания". За конкретния пост на Капон - той веднага има 14 одобрения.

Facebook Мария Капон
В последните няколко дни обаче Капон основно публикува линкове от сайта на ЕНП и рядко има коментар за сложената връзка. Така се губи контакта с привържениците.

Има интересни, леко критични коментари. Няма все още отговор, но пък са оставени на стената, не са изтрити. Направи ми впечатление, че има обръщения към нея като "Марче".


Мария Капон в ролята си на кандидат-президент има собствен сайт, който е добре оформен. Мотото е "Ние идваме с грижа и любов към хората!".

http://www.mariacappone.eu/

В сайта има препратки към Facebook, Google +, LinkedIn, Netlog и към официалния сайт на ЕНП.

В най-новата социална мрежа Google + Мария Капон има вече добре оформен профил. Постовете й са различни от тези във Фейсбук. Интересни и критични са. 

Google +
В LinkedIn Мария Капон има близо 500 контакта. Това е професионална социална мрежа. Подробно е описала къде е учила и какво е работила.

Maria Cappone
Ето и връзка към профила на Мария Капон в Netlog. Там има близо 200 приятели.

От разгледаните профили на Мария Капон в различните социални медии оставам с впечатление, че тя добре борави по принцип с тях, но някакси не са й акцент в комуникационната предизборна кампания. Или поне все още не са. 


6. Стефан Солаков - Национален фронт за спасение на България - няма да го разглеждам на този етап

7. няма

8. Ивайло Калфин - БСП

Ивайло Калфин има във Facebook лична страница с 5000 приятели. Стената е публична и е видима. Отворена е за публикации и често можете да видите други да поместват постове, а Ивайло Калфин ги "лайква" или коментира. 

По-долу може да прочетет защо е щастливо числото 8, т.е. номерът на бюлетината на Калфин.

http://facebook.com/ivailokalfin

Ивайло Калфин има и Facebook страница: "Ивайло Калфин моят президент" 
Там е с близо 1400 фена. 

Ивайло Калфин моят президент
Калфин поставя на стената си доста смело социални и политически въпроси, за които сме свикнали да говорят политиците в традиционните медии, но в новите вече звучат по друг начин. Има често коментари. Предизвиква. Ясно е посочил във Фейсбук своя опонент:
"Моят основен опонент г-н Плевнелиев желае кампанията да бъде лепкава и сладникава. Това управление спуска над нас един магистрален прах, една магистрална мъгла, зад която да не видим мизерията и бедността в България, да не видим закриването на болниците и хората, които не могат да идат на лекар и да не видим какво се случва с младите"

Борави добре с Facebook макар и да използва основно ролята си на политик. Снимките му също не са от личен характер, а обикновено срещи със симпатизанти:


Усеща се лека сдържаност и умереност. Това е добре при някои ситуации, но лично аз бих искала да видя повече силни човешки емоции в социалните медии. Хареса ми един пост за малини от рубриката "Непознатият Ивайло". От Facebook се прехвърлих на сайта на кандидат-президента. Очаквах именно силен личен разказ, но той се оказа в 3 лице. 

Непознатият Ивайло

Сайтът на Ивайло Калфин е добре оформен с акцент на червения цвят. Богат е на информация - новини, акценти, преглед на печата. Има и английска версия. Мотото е "Важни са хората, важна е България".

Ивайло Калфин
Има блог, където публикациите вече са в "Аз"-форма, но отново не усещам да ми говори лично. 

Преминавам към профила на Калфин в Twitter:

@ivailokalfin
Там има 93 последователя. Следва 12 души. Публикувал е 190 поста основно от своя сайт, от сайта си като канидат-президент или статии, където се говори за него.

Определено ми се струва. че във Facebook е най-силен, макар да е сдържан и концентриран върху политиката.

Калфин има и сайт като член на Европейския парламент:


http://kalfin.eu/


Този сайт повече ми допада и определено заслуга затова има по-личния и човешки момент с приятелското посрещане на страницата. Обръщението е като посрещане на гости в дома на Калфин и определено ме подтиква да се позастоя малко на този сайт.


Добре дошли!
Радвам се, че отваряте тази страница и се надявам чрез нея да прекараме известно време заедно.
Признавам си, че имам интерес от това - не търговски, а политически, защото искам да поставяме и дискутираме по въпроси, които вълнуват повече хора.
Така си представям и работата си като член на Европейския парламент. В нея нямам началници, старая се да се допитам до позицията на официалните български институции, да чуя мненията на хора, които знаят повече от мен. Но решенията си вземам винаги сам. За мен са важни националните интереси и ценностите на европейската социалдемокрация.
Ваш,
подпис: Ивайло Калфин


В следващите части ще ви представя присъствието и другите кандидат-президенти в социалните медии.

Ако ви харесва блога ми, заповядайте на моята Facebook страницаDanybon или ме последвайте в Twitter на @danyboneva


За вас наблюдава, анализира и коментира:
Йорданка Бонева-Благоева

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...