неделя, 4 септември 2011 г.

Фреди Меркюри почетен с музикален анимиран Google Doodle (ВИДЕО) - ОБНОВЕНА

Рубрика "Google"
Моят блог Doodles News


Doodles News: Freddie Mercury Google Doodle:


Гугъл чества по невероятен начин 65-тата годишнина на Фреди Меркюри с анимирано музикално лого. Открих го към 16 часа българско време на страницата на Гугъл Нова Зеландия и веднага побързах да поместя статия за него в блога ми Doodles News
http://doodlesnews.blogspot.com/
Клипът е дълъг 1 минута и 42 секунди. По-долу можете да видите основни кадри от него:

Фреди Меркюри е британски рок-музикант, един от основните композитори на рок-групата Куийн. Рожденото му име е Фарук Булсара. 
Какво разказва Уикипедия за гениалния музикант?Фреди е роден на 5 септември 1946 г. в Стоун Таун, Занзибар (тогава колония на Великобритания, сега част от Танзания), в иранско семейство, изповядващо зороастризъм и на британска чиновническа служба. Има сестра Кашмира Булсара-Кук. 


Първите си 14 години прекарва в различни британски колонии. 


Започва да свири на пиано 7-годишен. 


Получава основно и средно образование в Индия - в началото учи в Бомбай, а по-късно в Мазагон. Оттогава са и първите му изяви като музикант - пианист в училищната рок-група The Hectics.


През 1959 г. семейството се премества в Англия. В училище постоянно го дразнят заради необичайната му външност и говор. 


Без да получи одобрение от родителите си, постъпва в колежа за изкуства и дизайн. Тези умения по-късно Меркюри използва при създаването на герба на групата Куийн.

Като дете Меркюри слуша много индийска музика и едно от първите му влияния идва от боливудския певец Лата Мангещар, благодарение на когото е имал възможност да посети Индия.

След като се премества в Англия, става фен на Арета Франклин, Дъ Ху, Джим Кроче, Елвис Пресли, Лед Цепелин, Ролинг Стоунс, Джими Хендрикс, Джон Ленън и Бийтълс. Друг от любимите му изпълнители е Лайза Минели. 
Състудент запознава Меркюри с музикантите от малко известната група „Смайл“ - Брайън Мей и Роджър Тейлър.


През 1969 година Меркюри се присъединява като вокалист на групата Ibex.

На 9 септември Ibex свирят в клуб в Ливърпул, а Брайън Мей и Роджър Тейлър присъстват, за да чуят Меркюри. Към края на концерта двамата се качват на сцената и седмица по-късно Фреди прави последното си участие за Ibex. След завръщането си в Лондон Меркюри свири два месеца в блус-групата Wreckage. Следващата година участва в три концерта с поредната група, преди да разбере, че групата на приятелите му Брайън Мей и Роджър Тейлър „Смайл“ се е разпаднала.Куийн 

След разпадането на „Смайл“ Меркюри, Мей и Тейлър основават „Куийн“. Фреди е този, който предлага името.

Първият концерт на Меркюри, Мей и Тейлър е на 27 юни 1970 година, все още под името „Смайл“. Групата сменя няколко басиста, преди към групата да се присъедини Джон Дийкън през юли 1971 година. 

Стилът на „Куийн“ непрекъснато се мени. В едно музикално произведение звучат причудливи смесици от рок и опера, източни мелодии и мощни хорали. Фреди e блестящ пианист и държанието му на сцената заразява всички.

Въпреки че гласът на Фреди Меркюри е естествен баритон, той пее много от песните си в гамата на тенора. Биографът Дейвид Брет описва гласа му като „ескалиращ между равнището на дълбокия от дъното на гърлото, рокаджийско фрачещ до нежен, вибриращ тенор, а след това до висок и писклив. Има перфектния колорит, чист и кристален във високите тонове“.
Любопитно:

Маниак на тема котки - имал общо 8, предимно персийци.Извън сцената Меркюри е много по-срамежлив и тих. Не обича да дава интервюта.
Харчи над 4 милиона паунда за парти, по повод свой рожден ден. Организираните от него празненства се помнят със своята пищност, великолепие и разюзданост. 39-ят рожден ден е увековечен в клипа от песента „Living on my own".

Фреди Меркюри умира от пневмония и усложнения, предизвикани от СПИН на 24 ноември 1991 г. на 45 години в Лондон.
А ето и анимираното музикално лого на Google, качено в YouTube (via 
): 
Определено това е едно от най-красивите картинки на Google за тази година. Напоследък следя всички техни лога в блога си Doodles News и днешното ме впечатли изключително много.


източник: Doodles News, Wikipedia, GoogleНяма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...