петък, 14 октомври 2011 г.

Топ 10 на българските кандидат-президенти във Facebook 7-14 октомври 2011 КЛАСАЦИЯ

Подобни теми:
Топ 10 на българските кандидат-президенти в социалните медии 7-17 октомври 2011  КЛАСАЦИЯ
Какви песни слушаме от Facebook стените на кандидат-президентите? ВИДЕО 


Дойде края на седмицата и подхващаме любимата тема за нашите кандидат-президенти в социалните медии. Този път ще се спра само на Facebook и ако имам възможност, ще подготвя още един анализ на всички социални медии. В коментарите имаше пост със съвет да включа и LinkedIn, и Google+. Ще се опитам наистина да включа и тях. Последният път като ги проверявах тези две социални медии, абсолютен фаворит беше Мария Капон. Към днешна дата не мога да ви кажа дали има промяна. (Редакция - 16 октомври, 23,56 - Росен Плевнелиев също има профил в Google+ и LinkedIn, проверявам за др. кандидат-президенти).


И така да започваме с нашия седмичен анализ. 


Първо да ви кажа какво съм анализирала. Опитах се да разширя полетата за наблюдение и вече ще видите и нещо новичко в сравнение с досегашните ми анализи. 


Освен колко са в момента феновете и колко от тях говорят за своя фаворит, изчислила съм и какъв е ръстът по тези два показателя спрямо миналата седмица. При повече си има доста добро движение нагоре. Имаме обаче вече и минусови резултати в графата "колко души говорят за това" при двама кандидат-президенти. През тази седмица направих и едни процентни изчисления. Едните са свързани с това колко от всички Фейсбук фенове на даден кандидат-президент говорят за него. Другите са свързани с това кой колко фенове има спрямо общия брой фенове на кандидат-президентите във Фейсбук. А тук е едната новина - общият брой е 35 975 към 9 часа на 14 октомври 2011 година. 


Тук съм поместила целият анализ в таблички:Top 10 of bulgarian presidential candidates on facebook 7 14 octobe 11


А сега ще ви запозная с някои интересни момети:


Класация според брой фенове във Фейсбук


Номер едно във Фейсбук по брой фенове тази седмица е Светльо Витков. В събота по обяд той успя да спечели надпреварата с Меглена Кунева, която зае вече втора позиция. Росен Плевнелиев си запазва третата позиция. Има обаче промяна в 4 и 5 позиция. Ивайло Калфин измести Мария Капон и стана четвърти, а тя е вече пета. Подобна е ситуацията и с шесто и седмо място. Румен Христо зае шесто, а Волен Сидеров отстъпи с една стъпка назад. Алексей Петров е осми, Каракачанов - девети, а Атанас Семов е десети.


(Линковете се отварят само в качения най-отгоре документ)


В тази табличка съм поместила и интересна графа. Реших да изчисля колко са общо феновете на всички наши топ 10 кандидат-президенти (към 9 часа, 14 окт. 2011). След това пресметнах кой кандидат-президент колко фена има спрямо общия брой. 


На Светльо Витков се падат почти 40 процента от феновете във Фейсбук по темата кандидат-президентски избори 2011. Следва Меглена Кунева с почти 33 %. Трети остава Росен Плевнелиев с три пъти по-нисък процент - 10,54. Четвърти е Калфин с два пъти по-нисък процент в сравнение Плевнелие - 5,41. Капон е близо до него - почти 5 %. Румен Христов е с дял от 3,14 %. Всички проценти можете да ги видите в табличките по-горе.


Класация според ръст на феновете тази седмица


(Линковете се отварят само в качения най-отгоре документ)
Тази класация се оказа доста изненадваща. Първото място е лесно за разпознаване в кого е отишло. Светльо Витков си е увеличил феновете с 2370. Второто място е спечелено от Росен Плевнелиев - 433 фена. Третото място е заето от Румен Христов - 358. Много близко до него е и Ивайло Калфин с 339. Така че може да очакваме интересен скок на феновете при партийните кандидати през следващата седмица. Меглена Кунева остава пета с 261 фена. Следва Алексей Петров, 6 позиция, е с 45 нови фена, който изпреварва Мария Капон - на 7 позиция с 38 нови фена. Волен Сидеров е осми с 23, Атанас Семов е девети с 14, а Каракачанов е десети с 13 фена. Според мен, последните трима са забравили или не знаят, че имат Фен страници и почти нямат активности там, но въпреки това имат нови симпатизанти. 


Класация според това колко души говорят за този кандидат-президент


(Линковете се отварят само в качения най-отгоре документ)
Тук водач е отново Светльо Витков, който е с доста по-висок резултат в сравнение с другите си опоненти. 5159 души говорят за него, а за всички останали общо - 4643 души. Меглена Кунева е втора, но с доста по-нисък резултат - 1739 души говорят за нея към 9 часа тази сутрин. За Плевнелиев - 1215. Ивайло Калфин - 845. За Румен Христов - 484, за Мария Капон - 157. За Алексей Петров - 143. За Сидеров - 26, а за Атанас Семов и Каракачанов, които си поделят 9 място в тази класация, по 17 души.


Класация според ръста на говорещите за даден кандидат-президент за 1 седмица


(Линковете се отварят само в качения най-отгоре документ)
Тук имаме вече и минусови резултати. Феновете, които говорят за Атанас Семов и за Волен Сидеров през тази седмица са спаднали в сравнение с миналата. За Атанас Семов говорят с 11 фена по-малко, а за Сидеров - с 19 фена по-малко. 


Къде са другите в класацията?


Първи е пак Светльо Витков, който е увеличил верните си фенове с 615.
Втора е Меглена Кунева, която е с близък резултат - 582.
Трети е Калфин с доста по-нисък - 220 нови верни фена.
Четвърти - Румен Христов със 185.
Пети е Росен Плевнелие с близък резултат - 178.
Шеста - Мария Капон с 21 нови верни фена.
Седми - Алексей Петров - с 9.
Осми - Каракачанов с 1 нов верен фен.
Девети - Атанас Семов със спад минус 11.
Десети - Волен Сидеров със спад минус 19. 


Последната класация даде най-изненадващи резултати за топ 10Класация според това какъв % хора, спрямо феновете на даден кандидат-президент, говорят за него
(Линковете се отварят само в качения най-отгоре документ)


За първи път Светльо Витков не е начело тази седмица. А и Меглена Кунева не е втора. Тук съм изчислила колко хора спрямо феновете на даден кандидат-президент говорят за него. Да видим какви са резултатите и как се подреби топ 10 и тогава ще коментираме.

Начелото са кандидатите на две силни политически партии:


Първи е Ивайло Калфин с резултат - 43,40 % (фенове 1947, говорят за него - 845). 
Втори - Румен Христов с близък резултат - 42,83%
Трети остава Светльо Витков със също добър резултат - 37,45%
Четвърти - Росен Плевнелиев с 32,04 %.
Пети - Алексей Петров - 30,5 %.
Шеста - с доста по-нисък резултат - Меглена Кунева - 14,8%.
Седми - Атанас Семов - 13,28 %.
Осми - Мария Капон - 8,79 %.
Девети - Красимир Каракачанов - 7,55 %.
Десети - Волен Сидеров - 2,7 %.

Според мен за тези по-различни резултати оказват влияние два фактора:


- социалните медии - големият брой фенове намалява възможността те да са максимално близки до теб и да те подкрепят във всичко - например, харесване, споделяне, коментари. По тази причина кандидатите с добро присъствие във Фейсбук, но с по-малко фенове са дали по-високи резултати, в сравнение с кандидатите с огромен брой фенове.

- в добавка на първия фактор вероятно има влияние и на политическа ангажираност (само предполагам). Вероятно голяма част от феновете във Фейсбук на кандидат-президентите са и техни политически симпатизанти и ги подкрепят с харесване на постове, споделяне, коментиране, т.е. щедро говорят за тях. 

В заключение ще направя едно обобщение:

Изключително добро впечатление във Фейсбук (или поне във Фен страниците им, които следя) тази седмица ми правят седем кандидат-президенти: Светльо Витков, Меглена Кунева, Росен Плевнелиев, Ивайло Калфин, Румен Христов, Мария Капон и Алексей Петров. Все по-често има лично общуване. Дори засичах, че почти всички вече използват обръщението "Приятели" и то под искрена форма. Все повече се усеща емоция и съпричастност с наближаването на изборите. 
Не беше лесно да се синтезира цялата тази информация, затова ако има неточности, пропуски или ако имате забележки и допълнения, ще се радвам да ги споделите тук в коментарите или във Фейсбук страницата ми Danybon


Благодаря!За вас анализира и коментира:
Йорданка Бонева-Благоева
Danybon

Ако харесвате този блог, заповядайте и на Фейсбук страницата ми Danybon или ме последвайте в Twitter @danyboneva


5 коментара:

 1. Драга ми Йорданке, страхотен труд си си направила, но си пропуснала най-важното и анализът ти пет пари не чини - какъв е възрастовият профил на "феновете"? Да не е от 12 до 16 години? :) :) :)

  ОтговорИзтриване
 2. Благодаря за интереса! Точно ти отговорих във Фейсбук.
  Възрастта на феновете не съм я анализирала. Самата аз съм посочила в профила си във ФБ на блога, че съм родена 1910 г.

  ОтговорИзтриване
 3. В обедните новини на бТВ съобщиха за възможността всеки да добавя произволен потребител към определена група, без негово знание и съгласие. Подробностите ще бъдат разгледани в "бТВ репортерите" в 19:30 тази вечер. Но и без подробности е очевидно, че при съществуването на подобна възможност анализирането на данни от "Фейсбук" е безсмислено. Друго, над което си струва да се замислите е, доколко потребителите във "Фейсбук" отговарят на критериите за "представителна извадка". Понеже е ясно, че ако направите социологическо проучване в една детска градина с въпрос "Обичате ли шоколад", резултатът ще е, че 100% от българите го обичат; ако поставите същия въпрос в клиника за лечение на алкохолизъм, процентът ще клони към нула. :)))

  ОтговорИзтриване
 4. Една забележка - става дума не за групи, а за Фейсбук страници. Ако направя ФБ група, мога да си добавя моите приятели. Ако е ФБ страница, които разглеждам в анализа, феновете натискат "Like"бутон.
  Тук са само FACEBOOK СТРАНИЦИ с бутон Like. Не си ли го забелязал?! ;)

  ОтговорИзтриване
 5. Ето как да ги разпознаваш:

  ФБ профил => приятел;
  ФБ група => член;
  ФБ страница => фен (има Like бутон)

  ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...