сряда, 5 октомври 2011 г.

Българските кандидат-президенти в социалните медии - ТРЕТА ЧАСТ (Волен Сидеров, Алексей Петров, Атанас Семов, Павел Чернев, Красимир Каракачанов, Светослав Витков)Рубрика "Социални медии
Дадох си няколко дни почивка от писания за кандидат-президентите, но днес имам амбиция да приключа с разказа си тяхното присъствие в социалните медии. Досега разгледахме:


1. в ПЪРВА част - Меглена Кунева, Росен Плевнелиев и Румен Христов


2. във ВТОРА част - Мария Капон и Ивайло Калфин


Подобни теми:

Топ 10 на българските кандидат-президенти в социалните медии - КЛАСАЦИЯ
Кой къде е учил от кандидат-президентите?

Ако се интересувате и кой от кандидат-президентите кое училище е завършил, можете да прочете моята публикация по темата - Кой къде е учил от кандидат-президентите? За повечето не открих информация в интернет. Тези, които се открояват като възпитаници на елитни гимназии са - Росен Плевнелиев (Математическата гимназия в Благоевград), Мария Капон (Френски лицей в Мароко, Англ. гимназия в Пловдив и Мат. гимназия в Пловдив), Ивайло Калфин (Френската гимназия - София), Атанас Семов (т.н. Класическа гимназия в София) и Светослав Витков (Софийска математическа гимназия - СМГ).


В ТРЕТА част ще разгледаме Волен Сидеров, Алексей Петров, Атанас Семов, Павел Чернев, Красимир Каракачанов, Светослав Витков.
9. Волен Сидеров - "Атака"


Започваме с Волен Сидеров. Реших да напиша във Facebook какво излиза под това име. 
Пълно! Излизат почти 30 страници, групи и профили, свързани с лидера на "Атака". Някои про-, други анти-Сидеров. Повечето обаче са малобройни - има и с по един фен на страница. Най-пълен е личният профил на Волен Сидеров - има 1830 приятеля. Фен-страницата му, на която под името му е записано - незнайно защо - "местен бизнес", събира 935 фена. 


Волен Сидеров
На трето място във Фейсбук е спам съобщение, което е видяно от над 600 души. Разбира се, за тази страница Волен Сидеров няма никаква вина. За съжаление излиза в първоначалните резултати на търсачката, защото е с доста "харесвания".


Това, което ми прави положително впечатление е, че Волен Сидеров си е отворил стената за чужди публикации. Има интересни постове - и позитивни, и отрицателни. В публичната информация не виждам отговори на Сидеров, но е възможно отговорите му да са видими само за приятелите му. Два поста ме впечатлиха - публикация с много човешка молба за личен разговор, а вторият пост е снимка на симпатизант от Пловдив до билборд на Сидеров. 

Волен Сидеров има профил в Twitter, но няма никаква активност. Има само 4 последователи и не следва никого.

@volensiderov

Като написах в YouTube "Volen Siderov", се появиха няколко страници с качени клипове, но не откривам към момента личен профил на лидера на "Атака".


В професионалната социална мрежа LinkedIn не открих регистрация на Волен Сидеров. 

Като обощение на присъствието на Волен Сидеров - вероятно социалните медии не са приоритет в комуникационната кампания на лидера на "Атака". И във Фейсбук, и в YouTube често се "говори" за него, но обикновено това е от необединени симпатизанти или противници. Единствено в личния профил са по-концентрирани нещата.
Не откривам професионално някой да се занимава с присъствието на Волен Сидеров в новите медии. Присъствието на лидера на "Атака" е много по-силно "офлайн".12. Алексей Петров - Инициативен комитет

Алексей Петров си има фен страница. Феновете му са малко над 400.

Фейсбук

В "информация" е записано, че това е неофициална фен страница с администратор Надя Чанева. Има и подробна биография на Алексей Петров.

Страницата е добре поддържана. Няма го обаче личния момент и емоцията. Публикацията на стената повече приличат на прессъобщения. Има основно връзки към различни медийни изяви на Алексей Петров. Не ми направи добро впечатление, че се слагат много дълги линкове от по няколко реда. Но все пак се усеща подреденост и яснота. Снимките на Алексей Петров са също добре подбрани.

Алексей Петров има и сайт като кандидат-президент - http://alekseypetrov.com/. Има връзка към Фейсбук страницата.

Дори при бърз поглед на сайта се набива на очи думата "смел". Тя е включена в игрови моменти:

http://alekseypetrov.com/
YouTube канал на Алексей Петров - Алексей Петров и екип. (редакция - 6 окт. 2011)

14. Атанас Семов - РЗС

Атанас Семов си има Фейсбук страница като кандидат-президент. Тя е само със 113 фена към момента:

Фейсбук
На Фейсбук страницата преобладават основно връзки към медийни изяви. Не са използвани възможностите на социалните медии за комуникация, за емоция. Очаквах доста по-силно присъствие, атрактивно поведение и дори диалог с феновете. Прехвърлям се към един от линковете:

http://uvolnenie.org/

Тук Атанас Семов е събрал близо 4000 харесвания. 

Прехвърлям се на личния профил на Атанас Семов във Фейсбук и там се усеща вече силното присъствие и личния контакт. Има над 5000 приятели.


Потърсих през Гугъл дали Атанас Семов има блог. Би ми било интересно да го следя, защото е доста начетен човек. Не открих (ако има, ще съм благодарна да споделите линк). Няма профил или поне не откривам в Twitter - социална медия, която също би му подхождала. 

Открих негов профил в LinkedIn, но има само 1 контакт. 

Очаквах по-голяма активност от канидата на РЗС за президент. Правила съм веднъж интервю с него, чела съм преди години негови статии, присъствала съм на една негова франкофонска лекция и мисля, че е достатъчно интересен и за социалните медии. 

Определено към момента ми се струва, че РЗС, подобно на "Атака", са по-силни "офлайн".


15. Павел Чернев - Партия за хората от народа

Сега като изписах името на партията, ми прозвуча като в приказките. Хайде да видим какво е присъствието на техния кандидат-президент в социалните медии. 

Не открих Фен страница, но личният му профил е с над 2600 приятели. 

Фейсбук
(Охо, дори виждам кое училище е завършил - да не забравя да го добавя в другата ми публикация)

Стената му е публична (или поне има видима част) и е достъпна за публикации и от приятели. Павел Чернев е слагал постове за изборите. Разглеждам какво има на стената и попадам на интересно женско послание и поздрав:

Ако искате вярвайте, но този закачлив женски поздрав, ме накара да погледна и под друг ъгъл на този голям кандидат-президент. Има някаква емоция и човешки елемент. Накараме да се усмихна. 

А и когато говорим за Павел Чернев и социалните медии, не трябва да забравяме един любопитен факт, който стана новина:Кандидатът за вицепрезидент на Партия за хората от народа Анелия Делчева била избрана от Павел Чернев чрез социалната мрежа "Facebook".

17. Красимир Каракачанов - ВМРО-БНД

Фен страница на Каракачанов във Facebook наброява 200 души. При първоначалния си анализ не я открих, а доста търси. Фейсбук я изкарва доста надолу като резултат. 


Затова основно разглежда лиянич профил на Каракачанов. Там е с близо 5000 приятели.

http://www.facebook.com/karakacanov


Това, което веднага ми хареса, е самият линк с неговото име -
http://www.facebook.com/karakacanov. Доста от кандидат-президенти не се бяха сетили за това. 

Второто нещо, което ми привлече погледа, беше, че е Фейсбук приятел с още един кандидат-президент - Ивайло Калфин. 

На стената си помества често линкове към сайта на ВМРО - 
http://www.vmro.bg/

Има изключително силни публикации, които събират много "харесвания". "Говори" силно и ясно:Изключително много въздейства с публикациите си във Фейсбук. Харесва ми стила му - кратко, отсечено и въздействащо. Две-три думи + линк и човек вече е повлиян да кликне на линка и да съпреживее случващото се. 

Силно, мъжко и авторитетно поведение в най-добрия смисъл в социалните медии плюс много добър подбор на новините за споделяне:Не открих лични профили на Каракачанов в YouTube или Twitter, но има на ВМРО, чрез които се публикуват информации за техния кандидат-президент - YouTube, Twitter.


20. Светослав Витков

Ако напишете във Facebook "Светослав Витков", ще установите, че такъв човек не се е регистрирал там. Вероятно това е само за заблуда на противника. Шегувам се, разбира се. 

Напишете "Светльо Витков" и веднага ще попаднете на фен-страница "Светьо Витков за президент". 

http://www.facebook.com/SvetlioVitkovZaPrezident

Когато започнах да пиша тази трилогия за канидидат-президентите в социалните медии, феновете на Светльо Витков бяха около 8000. Вече са над 11 000. Това го превръща във втория най-популярен кандидат-президент във Фейсбук след Меглена Кунева. Феновете на Светльо за този период - между 1 и 3 ми публикация - са се увеличили с над 3000 души, а на Меглена Кунева с 300 души. Така че до изборите Светльо от Хиподил може да се окаже най-харесваният кандидат-президент в социалните медии. 

Реших да последва линка от вестник "Пари", който мярнах на стената на фен страницата на Светльо Витков - Кой ще е новият български президент? Е, познайте!? При гласували над 3400 души заформя се балотаж между Росен Плевнелиев (35%) и Светльо Витков (23%). Направо математически двубой между възпитаниците на две математически гимназии - благоевградската и СМГ. Меглена Кунева, според резултатите в тази анкета към момента, е трета, Калфин - четвърти. Анкета сред зрителите на БНТ пък му дават 65,7%.

Но да се върнем към Фейсбук страницата на Светльо Витков. Всеки фен на Фейсбук тук ще се почувства в "свои води" и ще види всичко това, което вижда в нормалното Фейсбук общуване с приятелите си - закачки, заигравки, песнички. От всички Фен страници, които разгледах, единствено тук виждам огромна съпричастност на всички - наистина са като една общност.

От Фейсбука се отправяме към страницата на Светльо - http://www.svetlio.bg/, където има обръщение на кандидат-президента.


http://www.svetlio.bg/
Кандидат-президентът призовава своите сънародници да не допускат "толерасти около себе си" и представя новата си творба "Ново 20" - предизборната му платформа.


А феновете на този кандидат-президент могат да купят онлайн с доставка до дома тениски El Presidente. Цена - 10 лв.


тениски El Presidente
Светльо Витков си има и профил в YouTube - svetlioprezident


svetlioprezident
В YouTube има 212 абоната. И под всяка песен или представяне по медиите събира доста коментари.


Продължавам към Twitter. Оказва се, че и там е със сериозно присъствие, на което могат да завидят всичките му конкуренти. Има над 700 последователи, а хубавото е, че следва доста от тях - 170.


@SvetlioVitkov


И аз го последвах в Twitter (следва продължение - виж коментара под статията). Всъщност станах последовател на всички кандидат-президенти с профили в Twitter, но не виждам някой да ми е върнал жеста. Преди малко 
последвах и Волен Сидеров и му станах 5 последовател.


В LinkedIn не открих негов профил.


Връщам се във Facebook. Беше ми интересно какво става с нарастването на феновете. Откакто почнах да пиша за Светльо Витков, те са се увеличили вече с 10 за няколко минути.


Върнах се на Фен страницата на Светльо Витков и защото бях забелязала интересен въпрос-притеснение:
Та така! Няма да ви разкривам какви са предложенията. Страницата е доста забавна и създава много позитивно настроение, така че може да надникнете. 


Аз спирам дотук с разглеждането на кандидат-президентите в социалните медии. 


Моят анализ на финала е, че с най-добро представяне в социалните медии са Кунева, Плевнелиев, Р. Христов, Мария Капон, Ивайло Калфин, Каракачанов и Светльо Витков. Алексей Петров навлиза и той. Учудващо Волен Сидеров и Атанас Семов стоят все още леко встрани от онлайн комуникацията. Личи си, че най-професионално се работи в екип на Кунева. Р. Христов, Калфин и Каракачанов са силни в личното присъствие. А най-забавно, най-запомнящо, а дори и най-позитивно е присъствието на Светльо Витков в социалните медии. Той е изградил и най-вярна и силна армия от съмишленици.


Надявам се моят анализ да ви е бил полезен и интересен. Все повече осъзнавам, че съм човек, който в такава предизборна ситуация би се повлиял най-вече от човешкото и силно присъствие на даден кандидат-президент в социалните медии. Именно там, защото те предполагат комуникация, близка до междуличностната. Нямам време да ходя на предизборни събития офлайн или да следя скучни дебати, но пък проверявам какво пишат и говорят кандидат-президентите онлайн. 


За вас анализира и коментира:
Йорданка Бонева-Благоева
Danybon
Ако харесвате този блог, заповядайте и на Фейсбук страницата ми Danybon или ме последвайте в Twitter @danyboneva

3 коментара:

 1. Преди малко си проверих Twitter профила и виждам, че Светльо Витков веднага ме е "последвал". Всъщност това е първият канидат-президент, който ми връща жеста.

  ОтговорИзтриване
 2. Здравейте, много хубав анализ, само ако ми позволите да ви предложа, една малка добавка.
  Алексей Петров, освен със сайт,фейс бук групи, страници и профили, разплага с видео канал в you tube който можете да откриете тук:
  http://www.youtube.com/user/Aleksey0i0ekipa?feature=mhee

  ОтговорИзтриване
 3. Тъй като акцентирах на факта кого следвам в Туитър и кой ме следва, Росен Плевнелиев също ми върна жеста.

  Днес имам интересна класация кой къде е в социалните медии http://danybon.blogspot.com/2011/10/10_07.html

  ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...