неделя, 16 октомври 2011 г.

НЕДЕЛНО ЧЕТИВО: Роботи дебютират в пинг понга в Китай ВИДЕОНе, да си решите, че говоря за китайски спортисти в този спорт. Те верно са "извънземни". Този път ще ви разкажа за дебюта на първите истински роботи, които демонстрираха завидни възможности миналата седмица. 
Всъщност досега вече е имало роботи, които играят тенис на маса. Това са виетнамските TOSY. Те приличат на Терминатор и са доста по-огромни. Имат способност да анализират движението на топката.
Новите роботи са на Zhejiang University. Те са само 1 метър и 60 сантиметра високи. Тежат 55 килограма. Всеки робот може да удари правилно форхенд и бекхенд. Имат бързи рефлекси и реагират мигновено.
Разработването на новите роботи отнело 4 години. В очите им са монтирани камери, които могат да заснемат 120 кадъра в секунда. Изображенията се прехвърлят към процесора. Роботите изчисляват позицията на топката, ъгъла, скоростта, мястото, където ще падне топката. Възможната грешка е само 2,5 см. 


Докладите обаче показват, че най-добрите китайски състезатели по пинг понг, могат да победят роботите. 


Новите роботи са част от хай-тек програмата на китайското министерство на науката и техниката, които цели да стимулира развитието на биотехнологиите, информационните технологии и автоматизацията. Следващият проект на Университета Zhejiang е да направи роботи, които да вършат домакинска работа.

източник: http://www.physorg.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...