неделя, 30 октомври 2011 г.

Хелоуин (Halloween) в Google Doodle ВИДЕО, ИНФОГРАФИКА

Ако този блог ви е харесал, заповядайте и на Facebook страницата на Danybon или ме последвайте в Twitter @danyboneva и Google+ - Yordanka Boneva-Blagoeva.

Честит Хелоуин с анимиран Google Doodle:YouTube via

Топ 5 за Хелоуин от Уикипедия:


1. Хелоуин (Halloween) е празник, който се чества на 31 октомври най-вече в английскоговорещите страни Великобритания, Ирландия, Канада и САЩ. Началото си води от келтския езически празник Сауин (Samhain) и католическия Вси светии (All Saints' Day).


По традиция на празника се носят страшните костюми, правят се тиквените фенери и се обикалят съседите, които раздават бонбони и сладки на малките деца, за да не станат "жертва" на техните шеги.


2. Древните келти празнували своята Нова година - Сауин (Samhain) в края на октомври, когато прибирали последната си реколта. Те вярвали, че в нощта срещу Нова година се отваря границата между мъртвите и живите и сенките на починалите през изминалата година навестяват земята, в търсене на живи тела, в които да се вселят.

3. За да се предпазят от сенките, хората гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно - обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията.

4. През 853 г. сл. Хр. папа Григорий IV утвърдил 31 октомври като ден на Вси Светии, ден за прослава на всички християнски светци и мъченици, който в страните с голямо келтско население естествено съвпаднал и се смесил с традиционно съществуващия езически празник.

5. Тиквеният фенер се нарича Светещият Джак. Кръстен е на ирландски пияница, който успял три пъти да надхитри дявола. След последната им уговорка да живее спокоен живот още десет години Джак внезапно починал. Тъй като бил грешник не можел да отиде в Рая, а заради сделката си с дявола не можел да отиде и в Ада. На прага, дяволът му дал въглен от Ада, който Джак поставил в издълбана ряпа, след това тръгнал да скита по света в очакване на Страшния Съд. Когато празникът се пренесъл в Америка, ряпата е заменена от тиквата Jack O'Lantern.На този празник в САЩ децата се обличат в страшни костюми и ходят от врата на врата, искайки сладкиши. Ако някой откаже да даде сладкиши, трябва да му бъде спретнат номер за наказание. 

Хелоуин костюми - Инфографика
via http://theinfographics.blogspot.com/


Google Doodles през годините:

Halloween 2010 Google DoodlesHalloween 2009 Google Doodle

Halloween 2008 Google DoodleHalloween 2007 Google DoodleHalloween 2006 Google Doodle
Halloween 2005 Google Doodle


Halloween 2004 Google Doodle
Halloween 2003 Google Doodle
Halloween 2002 Google DoodleHalloween 2001 Google Doodle

Halloween 2000 Google DoodleHalloween 1999 Google Doodle
Още информации за Хелоуин:

Larry Page вампиряса в Google+Блогът Mashable с ново Хелоуин логоЗабавно YouTube видео - пееща къща в светлинно шоу:
А ето и снимката във Фейсбук профила на Danybon:
За вас разказа:
Йорданка Бонева-Благоева
Danybon


За повече любопитни информации за Google Doodles - заповядайте в блога ми Doodles News

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...