вторник, 29 ноември 2011 г.

Египет


Автор: Биляна Бонева, БНТ


Шефът на египетския Висш военен съвет обяви, че армията няма да толерира никакъв натиск.
Предупреждението беше отправено в разгара на призивите на египетските протестиращи за бързо предаване на властта на цивилно правителство. 
Биляна Бонева потърси логиката на събитията в Египет. Ден преди парламентарните избори там тя разговаря с българката Илияна Илиева и с археолога Исмаил Саадави.


11 месеца след падането на режима на Мубарак, нещо в Египет сякаш се обърка и хората отново излязоха на площад Тахрир, за да протестират срещу управляващите. За българката Илияна Илиева, която от години живее в Кайро, народното недоволство е породено от бездействието на военните:


Илияна Илиева: "Просто нямаше никакви конкретни промени след падането на Мубарак. От февруари нищо не се е променило и за това тези млади хора излязоха отново, за да защитят тяхната революция. Това беше едно добро решение тогава. Но непрекъснато страната да е под военна хунта като управление, не е добре. Те всъщност нищо не правят. Безкрайно отглагане, безкрайно протягане."


Исмаил е археолог, активен участик в протестите през февруари. Този път, обаче, той отказа да излезе на площад Тахрир.


Исмаил ал Саадави: "Не, този път не протестирам. Нищо не е ясно. Не мога да протестирам за нещо, в което не съм сигурен."


За Исмаил протестите сега само спъват преминаването към демократично управление на Египет.


Исмаил ал Саадави: "Да, военният съвет действа много бавно, но това е заради протестите. Какво се случва, докато има протести - фабриките затварят, борсите се сриват. Ако всичко премине спокойно по време на изборите - те ще са първата стъпка към демокрация."
- В понеделник в Египет започват избори. Смятате ли, че те ще бъдат честни?
- Да, според мен те ще бъдат честни. Армията увери, че ще защитава изборите.
- Какво ще се случи в Египет, ако Мюсюлмански братя спечелят изборите?


Илияна Илиева: "80 процента от този народ живее в села, с твърде радикален ислям. Те се водят от племенни правила. Едно семейство от 100 човека. Каквото каже бащата на семейството, това ще стане. За това ще гласуват. Няма лични убеждения. Каквото каже шейхът на селото, това става. За това е опасно Мюсюлмански братя да спечелят."


Исмаил ал Саадави: "Не мисля, че ще се стигне до диктатура. Египетският народ е много загрижен за всичко, което се случва в страната и веднага реагира. Така че, ако не им хареса евентуално бъдещо управление с участието на Мюсюлманските братя, те отново ще излязат на улицата, за да протестират. Народът в Египет вече представлява голяма сила."
http://bnt.bg/bg/news/view/64956/egipet_pred_izbor

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...