вторник, 20 декември 2011 г.

Как да гадаем на Игнажден?

Рубрика "Празници"Честит празник - Игнажден!
Честит имен ден на всички, които носят имената Игнат, Игнатка, Искра, Искрен, Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Светла!

Внимание!
На този ден се гадае. 
Който влезе пръв в къщата, такава ще е следващата година. Ако е добър човек, то и в къщата през цялата година ще има благоденствие и успех във всичко. Стопаните на дома пък го даряват за благословията - обсипват го с пшеница, дават му сушени плодове, а като подаръци - риза, чорапи, кърпа. 

Момичетата пък могат да разберат за кого ще се омъжат, но се изискват някои специфични ритуали - в наши дни без предварителна подготовка, не знам къде ще си намерят нужните неща. Нужни са дръвник, ечемик, трески, огнище. Спазва се следния ритуал:
Момичето отива на дръвника, сяда на него и се посипва с ечемик като нарича: "Който ми е на късмет да дойде нощес да се женим заедно!". После става и взема в едната си ръка трески, а в другата ечемик и влиза в къщата. Треските оставя край огнището, а ечемика поставя под възглавницата си. Който сънува през нощта, за него ще се омъжи.
Не знам дали в наши дни не може да се мине само с последното изречение. Поне за тази година, а за догодина ще се подготви предварително с ечемик и другите важни неща. Разбира се, ако вече не се е омъжила. 

Днес не е нужно да се гледа прогнозата за времето (особено на една телевизия, която има навика да пуска снежна прогноза още през септември). Сами можем да се справим, дори с по-дългосрочни прогнози - не знам дали и учените могат да го направят. Нужно е само да знаем следните правила от народната мъдрост:
Ако на Игнажден времето е ясно, през април ще има суша.
Ако вали дъжд, през април ще има дъждове и плодородие.
Добре е, ако на Игнажден, а също и по Коледа вали сняг.

Ако на Игнажден времето е облачно, реколтата ще е добра и в кошерите ще има изобилие.

Времето през следващите 12 дни на месеца - от 20 до 31 декември - показва времето през 12-те месеца на идващата година. 20 декември определя какво ще е времето през януари.
Какво трябва и какво не трябва да прави днес?

При повечето народни празници съм забелязала, че изобщо не се работи. Сега ще видим как на Игнажден, но пък може да е добре да се помързелува днес - разбира се, не, защото сме мързелив, а за да се презастраховаме от люти хали и злини. 
Не бива да се изнася нищо от къщата - най-вече огън, жар или сол - за да не излезе берекетът. (Който има камина, да му мисли как да си го тълкува).

Не се иска и не се дава нищо назаем. (Добре!)

Не се става от трапезата по време на ядене, защото кокошките няма да мътят. (Добре е да се спази поне първата част от изречението)
Не се излиза на двора, за да мътят кокошките повече. (ОК!)
Не се шие и плете, за да не се заплитат червата на кокошките и да снасят. (Уау!)

Не се вари боб, за да не бие градушка. (Лесно изпълнимо)

Не се пере, за да не налети болест. (Ох, това не ми харесва!)

Не е добре, ако се зачене дете на Игнажден, защото ще се роди с недъг. (Такива суеверия вече не ми харесват!)

Бременните и нераждалите не трябва да работят, за да родят лесно. (Това е задължително ;)

Не се местят кошери, иначе пчелите ще бягат. (Това е лесно при 99% от живеещите в градовете - ще го изпълним).
Мъжете не впрягат добитъка, за да е здрав и пъргав през цялата година. (Не знам дали може да се отнесе за колите - хм!)
С Игнажден започват коледните празници. В Източна България на този ден е първата коледна вечеря. Трапезата е изцяло постна. Празникът се свързва със зимното слънцестоене и се смята за началото на новата година. Нарича се още Млада година, Нов ден, Млад месец, Полаз или Полазовден.

Игнажден е ден, в който би трябвало да се почита паметта на свети Игнатий Богоносец.
източник: Wikipedia, БНТ, YouTube


Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...