четвъртък, 5 януари 2012 г.

ХЛАПЕТА: Частните училища свалят таксите (Монитор)

ХЛАПЕТА: Частните училища свалят таксите

Подрубрика "Парите следват детето"

Блогът "Хлапета" напълно подкрепя инициативата "Парите следват детето".
Ако имате позиция в подкрепа на идеята, която искате да бъде изразена и публикувана в този блог, можете да ми пишете на имейл: danybon.pr@gmail.com.
Можете и да публикувате Вашето мнение и в коментарите под тази статия или на стената на блога ми във Фейсбук http://www.facebook.com/Danybon.blog
Ако темата Ви вълнува, можете да се включите и в дискусията в bg-mamma и да участвате в анкетата.

Частните училища свалят таксите, пише днешният "Монитор" и цитира мнението на Милена Славчева, председател на Българската асоциация на частните училища.Частните школа свалят таксите с около 1000 лв., след като държавата поеме издръжката на учениците, каза Милена Славчева. Тя обясни, че в момента с просветното министерство обсъжда размера на субсидията за ученици които плащат, за да учат при по-добри условия.
,,Възможно е тя да е по-ниска от издръжката на децата на държавните училища и да варира  между 700 и 1000 лв. Какъвто и да бъде размерът обаче, ние ще намалим таксите със съответната сума”, уточни Славчева. 
От асоциацията имат уверението, че този текст ще бъде записан в новия закон за народната просвета, който трябва да се гласува от Министерския съвет в началото на годината.  
,,Субсидията може да бъде  част от стандарта за издръжка на учениците в общински и държавни учебни заведения. Все още се водят преговори за точния размер на сумата”, потвърдиха и от просветното ведомство. 
В момента субсидията за учениците в държавните школа е 1300 лв., а годишните такси в частни училища тръгват от 2800 и стигат до 4000 евро.

Според образователния министър Сергей Игнатов промяната е наложителна, защото държавата трябва да осигури равен достъп на образование на всяко българско дете до 16 г.. 

,,В частните училища учат децата на интелектуалци, не на богаташите. Заможните родители пращат децата си в чужбина.”, каза още той. 

Според него основният мотив на българина да запише детето си в частно училище е по-качественото образование.
,,В частните учебни заведения паралелките са с не повече от 10-15 ученици и това е основната причина родителите да ги предпочитат пред държавните, в които някои класове имат по 30 ученици.”  
Въпреки това обаче демографският срив и кризата намалили частните ученици с около 10%. 
,, След фалитите на фирми от дребния и средния бизнес много родители преместиха децата си в общински и държавни училища”, каза Милена Славчева. 
По данни на просветното ведомство частните ученици в момента са около 8000.

Таксите в частните училища най-често покриват храна, транспорт, учебници, униформи  и медицинска застраховка. Някои школа поощряват учениците с отличен успех  с  намаление от таксата. 

Източник http://www.monitor.bg/

Ако харесвате този блог, заповядайте и на Facebook страницата http://www.facebook.com/Danybon.blog

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...