вторник, 31 януари 2012 г.

БНТ: Защо един от най-добрите майстори по иранско кунг-фу в света не може да получи политическо убежище в България? ВИДЕО


В търсене на убежищиеБългария не дава политическо убежище на ирански опозиционен активист. От две години един от най-известните майстори по иранско кунг-фу в света се опитва да убеди властите ни, че животът му е в опасност. По време на президентските избори през 2009 година Камран Гераминеджад е бил част от щаба на опозиционния кандидат Мусави. След демонстрациите той е издирван от иранските власти. Защитата му смята, че неговото евентуално депортиране в Иран е равносилно на смърт.

Според българския съд "не са налице данни, че той основателно се страхува от преследване". Пред наш екип иранецът сподели подробности от драматичната си съдба.

Камран Гераминеджад:
- Напуснах Иран, защото не исках да влизам в затвора. Знам какво е там, защото и преди съм бил там.

Камран е от 2009 година в България, когато Иран е обхванат от кървави протести след президентските избори. Бяга от родината си, след като получава призовка да се яви в Ислямския революционен съд. Същият съд е специализиран в преследването на политически активисти. По време на вота Камран се включва в кампанията на опозиционния лидер Мусави. Участва и в демонстрации срещу управляващия режим.

Камран Гераминеджад:
- Много хора бяха призовани да се явят пред Ислямския революционен съд. И тези, които отидоха, се сблъскаха с големи проблеми. Имаше черни микробуси навсякъде. За щастие, когато са дошли за мен, аз не бях вкъщи. Така не успяха да ме задържат.
Горчивият спомен на Камран за иранските затвори е от 80-те години. Арестуван е заради опозиционна дейност. Преминава през побоите без съд и изтърпява нетърпимото - фалшив разстрел, при който негови приятели са убити наистина. После излежава 3-годишна присъда.
Според Агенцията за бежанците в България, сочените от Камран "факти във връзка с участието му в предизборния щаб на Мусави не се явяват достатъчни, за да се приеме, че сигурността му при завръщането е застрашена". Но според защитата на Камран заплахата за живота му е повече от реална.

Йонко Грозев, адвокат на Камран Гераминеджад:
- Той има няколко призовки за явяване в този съд в затвора Евин близо до Техеран, за който съд и за затвора има достатъчно информация, че се занимава именно с политически опоненти на режима, както и това, че лица, които са задържани там, много често биват подлагани на изтезания и има случаи на екзекутиране на затворници извънсъдебно.

Светът следи с интерес напрежението около иранската ядрена програма. Но в Иран живеят и хора, които искат друг етикет за страната си - по-свободно и демократично бъдеще. Камран не спира да мечтае за това. И докато очаква поредното решение за съдбата си, предава своите знания и умения в България.
Камран Гераминеджад:
- Аз правя това, което съм правил винаги в моя живот. Аз преподавам това, което смятам, че трябва да се преподава. Днес го правя за млади българи. Уча ги на философията Тоа. Аз съм майстор по кунг-фу. Уча хората на добри мисли, на добри думи и добри действия. Според моята философия, аз трябва да помагам на хората.

"По света и у нас" продължава да следи случая на Камран Гераминеджад. Пълен разказ за съдбата на майстора по иранско кунг-фу очаквайте в следващите издания на филмовата рубрика "В кадър" по БНТ.
Автор: М. Атанасов, Б. Бонева, П. Ангелова

http://bnt.bg/bg/news/view/69138/v_tyrsene_na_ubejishtie

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...