сряда, 4 април 2012 г.

ХЛАПЕТА: Топ 10 факта от Фейсбук за частното образование (26 март - 1 април 2012)

ХЛАПЕТА: Топ 10 факта от Фейсбук за частното образование (26 март - 1 април 2012)
През изминалата седмица се случиха много забавни събития в частните училища и градини и с интерес ги следях из Фейсбук страниците им. В днешната класация ще имаме нови Лего филмчета от петокласниците на ЧОУ "Света София", парад за края на March Madness в Американския колеж, забавен час в сладкарница с учениците от Увекинд и още доста веселие. Също така излязоха и резултатите от едно от най-атрактивните математически състезания "Европейско кенгуру", където участват доста частни училища, а в края на седмицата пък се проведоха XXXI Национални пролетни матемематически състезания, където също имаше представители от частното образование. За съжаление миналата седмица стана ясно, че държавата пак отлага "Парите следват детето". Този път за 2016 година. 

Е, да започваме с класацията, но все пак да направя уточнение, че това е моят поглед върху събитията. Вие можете да си ги ранжирате по свой собствен начин. И така - старт:

1. 11-годишната Хана от Френския лицей с рисунка и идеи за бъдещето на Египет.


Hana Moataz Mostafa, CM2, Lycée Français Victor Hugo de Sofia

Хана мечтае да стане първата жена-президент на Египет и ще успее!

2. Лего филмчетата на учениците от ЧОУ "Света София".

Lego Fans Motion co

Наскоро ви разказах за Лего изложбата в "Света София". 

Най-новите им видео-продуции можете да следите в YouTube или във Facebook Lego Fans Motion co

Ето и едно филмчетата им през изминалата седмица:Филмчетата се правят основно вечер след училище, а покрай многото математически и други състезания напоследък - времето почти не стига. 
Е, поне идва пролетна вакация!

3. Американският колеж със забавния си парад за края на March Madness.

https://www.facebook.com/americancollegeofsofia 
А така също и с класическия концерт в училището:


И с успехите по математика и физика:4. Увекинд с най-вкусния си час по химия, проведен в сладкарница:5. Частно училище "Ерих Кестнер" помогна със събрани средства от Коледния базар на двумесечния Виктор да продължи да живее. 6. Българско знаме се развя на покрива на новостроящата се сграда на Англо-американското училище в София:

https://www.facebook.com/AngloAmericanSchoolSofia


7. Частна езикова гимназия "Иван Апостолов" стиска палци на Румен от училището, който се е класирал за последния кръг от Олимпиадата по английски:


8. "Алфиета" и ЧДГ "Мария Магдалена", които винаги ни разведряват класацията с нещо свежо и детско.


Алфиета стана на една година и отново ни впечатлява с чудесни творения на децата:

Мигове в ЧДГ "Мария Магдалена":
9. "Парите следват детето" се отлага за 2016 година, т.е. тогава родители от ЧДГ и ЧУ могат да разчитат на средстава от държавата за задължителното обучение на децата си.  Уж всички деца в България са равни, уж е справедливо! Да, да!  


Ето и пост от Фейсбук групата "В подрепа на принципа Парите следват ученика". Публикацията е на Irina Julii Abadjieva-Repouz и е от стенограма на Министерския съвет:
Когато започна да се говори за "Парите следват детето", големият ми син беше 1 клас, през 2016 година ще бъде на 16 години, т.е. почти в края на обучението си. 


10. Интересни публикации в блога "Хлапета" през изминалата седмица:


Топ 10 факта от Фейсбук за частното образование (19 - 25 март 2012)ЧДГ "Слънчогледи"Имаше участници от следните частни училища Американския колеж, ЧОУ "Света София", ЕСПА, ПЧМГ и Българско школо:
Отборът на ПЧМГ: 


Надявам се, че информацията ви е била интересна. Ако знаете и за други любопитни събития от живота на частните детски градини или училища или пък за нови техни Фейсбук профили, можете да ми пишете тук в коментарите или на danybon.pr@gmail.com или на Фейсбук страниците ми: Danybon"Хлапета" и "Хлапета: частно образование".

Ако този блог ви харесва, заповядайте и на Facebook страниците ми Danybon"Хлапета" и "Хлапета: частно образование"  или пък ме последвайте в Twitter @danyboneva или в LinkedIn - Yordanka Boneva-Blagoeva.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...