неделя, 15 април 2012 г.

Нинджи в детската академия по програмиране на Телерик - РЕПОРТАЖ, СНИМКИ


Рубрика "Citizen Journalism"
Рубрика "Деца"Тази седмица може би не съм била единствената майка, която е стискала палци на детето си на изпит за супер нинджи и нинджи. След едномесечно обучение на всички записани в началото на март, на 7 и на 9 април се проведе изпит в детската академия на Телерик. В него са участвали над 150 деца от столицата, по информация от сайта на организаторите. Целта: да станат супер нинджи и нинджи в програмирането, т.е. да продължат във втория етап от обучението на Академията.

Но преди да ви разкажа за изпита, нека да си изпълня обещанието, дадено в този блог и да споделя как протича обучението в детската академия. Бях ви казала преди месец, че записах и сина ми. Ето какви впечатления натрупах.

Нашият курс започна в началото на март. Тъй като желаещите бяха доста, се организираха две групи в неделя. Едната е от 9 ч., а другата - от 13,30 ч. Всяко занятие е по 4 часа. Обучението се провежда в залата на Телерик в квартал "Младост" и е напълно безплатно. 


Преди да премина към ученето, ще се спра за малко на нещо закачливо - как да стигнете до залата? Забавно е. Малко като играта "Стрелки" от моето детство (ех, отгога не съм я играла!). Аз не знаех къде е залата и следвах стриктно стъпките.В началото на курса имаше родителска среща, но на нея ходи мъжът ми. Така че нямах представа за обстановката. В деня на изпита обаче надникнах в залата - ами страхотна е! Доста модерна е и няма нищо общо с типичните гледки от българските училища. Точно да учиш, да учиш. Доста деца си носят преносими компютри на лекциите, а ако нямат - ползват тези на организаторите. 

Нашият учител е Явор Никифоров, известен в компютърните среди като Яшо. На изпита го видях в залата. Не го познавам, но пък съм чувала и чела страхотни неща за него. Синът ми също разказва доста свежи случки от занятията. Хвърлих око на някои от задачите за домашно. Например, едното беше с 4 задачи. Първите три точки бяха с описани задачи, а четвъртата беше - да пишат на Явор Никифоров, ако са направили първите три задачи и да им прати четвърта. Самите задачки също бяха шегаджийски. Друго, което ми се стори забавно, е, че децата имат "пищов". Да, да, съвсем легитимен и дори можеха да си го носят на изпита. 

Както ви споменах вече, има си домашни. От коментари на сина ми разбирам, че са напълно по силите на децата и са приятни. Ако ви е любопитно какви са, можете да ги видите на сайта на Академията

Какво се учи? 
Това е учебната програма, а ето и учебния план.

А сега ще ви въведа с няколко снимки в "класната стая" на детската академия на Телерик. Ще присъстваме на лекцията как да се начертае триъгълник от кръгчета.


Снимките са правени от сина по време на следобедното занятие на 8 април (разбира се, с разрешение на организаторите). Ето и неговия фоторазказ:
А ето видеото по същото задание.Всъщност детската академия по програмиране дава пълен достъп до видео лекциите. Те могат да бъдат видяни на сайта им. За пример избрах петата лекция. Всеки ентусиаст дори и без познания по програмиране може да "запретне ръкави" и да си учи от вкъщи.А сега да ви върна на изпита, който се проведе на 7 и 9 април. След месец обучение децата трябваше да покажат какво са научили.

Синът ми беше в групата в понеделник от 10 ч. Изпитът продължи 4 часа. Хм, ще издам нещо, което дочух да си говорят децата. Изпитът не е бил лесен, но задачите са били доста интересни. Моят син продължи да разсъждава още няколко дни върху тях.


Преди два дни излязоха резултатите от изпита и вече академията си има нови нинджи и супер нинджи.


Супер нинджите са децата, които са показали отлични резултати и са решили почти всички задачи. Точките им са между 63,5 и 29. С най-висок резултат е шестокласникът Лазар Неновски с 63,5 т. Супер нинджите са общо 35 деца.


Между групата на нинджите и супер нинджите има междинна, в която се включват учениците с точки между 21,5 и 26,5 т. Направи ми впечатление тази група, защото беше посочено, че сами трябва да преценят с кого да продължат - с нинджите или със супер нинджите. Доста елегантно решение!


Нинджите са учениците с резултати между 20 и 11 точки. Общият брой на нинджите е 47. 


Има и още една интересна група - могат да се включат към нинджите, ако успеят да наваксат и изпращат задачи от домашното. Те са получили между 7 и 10,5 т. на изпита.


Петата група е показала по-ниски резултати и остава с онлайн обучение. 
И за финал:
С такъв трепет преглеждах вчера резултатите. (И пак стисках палци, докато търсех). 
Е, щастлива съм! 
Вече си имам супер нинджа. 
Ура! 

Ако този блог ви харесва, заповядайте и на Facebook страниците ми Danybon"Хлапета" и "Хлапета: частно образование"  или пък ме последвайте в Twitter @danyboneva или в LinkedIn - Yordanka Boneva-Blagoeva.

За вас засне:
Николай Благоев
(начинаещ супер нинджа)


С вас сподели:


Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...