петък, 4 май 2012 г.

May the 4th Be With You! : 4 май - ден на Star Wars

Рубрика "Празници"


Днес големият ми син бързаше преди училище задължително да поздрави баща си с празника. И двамата са върли фенове на "Междузвездни войни". Малко по-късно беше поздравен и малкият ми син, който не спря да припява мелодията от Imperial March.


Набързо бях просветена и аз защо мъжете вкъщи имат празник днес, а сега вече на спокойствие се порових за предисторията.


Всичко тръгва от една от най-популярните фрази в култовия филм: "May the Force be with you" ("Нека силата бъде с теб!"). Феновете я видоизменят на "May the 4th Be With You!" ("Нека 4 май да бъде с теб!") и така този ден става като неофициален празник на "Междузвездни войни".


Но фразата не е известна само сред феновете на филма. Тя има и политически нюанс. Когато Маргарет Тачър става първара жена-премиер на Великобритания на 4 май 1979 година, нейната партия публикува реклама в The London Evening News "May the Fourth be with you, Maggie! Congartulations" ("Нека 4 май да бъде с теб, Маги! Поздравления!")Кой може да предположи, че торите са такива фенове на Star Wars! 


За първи път 4 май се отбелязва организирано като празник на "Междузвездни войни" миналата година. Днес е второто голямо честване.


Вече има из нета и тениски за празника.А манията по филма отдавна е завладяваща:Другият празник на "Междузвездни войни" е на 25 май. През 2007 година тази дата е посочена като честване на 30 години от филма.

Ами да празнуваме!
Честит празник на всички фенове на Star Wars! 
May the 4th Be With You!


източници: Николай Благоев, Google, Wikipedia, YouTube

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...