събота, 16 юни 2012 г.

Как 9-годишната блогърка Марта Пейн пребори цензурата?

Рубрика "Социални медии"
Прочетете цялата история в новия ми блог Danybon.

През април едно 9-годишно момиченце решава да си направи блог, в който да слага снимки на храната в училище. Прави кратък коментар на качеството и количеството и слага оценка в скала до 10.
Блогът е направен в Blogger и е наречен http://neverseconds.blogspot.com/. В началото за създаването му й помага баща й. Той предлага псевдонимът й да е Veritas Ex Gustu. Но пък кой знае латински, коментира Марта. Затова малката блогърка решава да се нарече просто Veg.


Марта Пейн започва да пише активно през май. Тогава има 17 публикации. С тях обаче постига невероятна аудитория. Проектът на Марта бързо се разпространява през социалните медии и тя получава огромна подкрепа. Под всяка нейна статия има много коментари. Хората започват да й изпращат и свои снимки от ястията в училищните столове.
На 1 юни Марта Пейн решава, че каузата й може да се обвърже и с благородно дело. Пише, че е получила леко критични коментари, че поне има какво да яде, а децата в Африка нямат такава възможност. Така се включва в кампанията на Mary's Meals. Нейните читатели получават възможност да дарят пари за изграждане на кухня за деца в Малави, държава, която се намира в Югоизточна Африка. Марта дарява 70 пауда, които са събрали заедно с нейно приятелче от благотворителна дейност.
Скоро медиите започват да пишат за малката блогърка и да публикуват нейни снимки. Обществото е възмутено от това какво трябва да ядат учениците в училище - нездравословно и твърде малко като количество. Иска се промяна.


В четвъртък Марта е извадена от часа по математика и от ръководството на училището й са й казали, че тя повече не може да прави снимки на храната в стола, защото те са се появили във вестниците.


Малката блогърка се връща вкъщи и написва последната си статия "Goodbye.".


Как се разви историята - четете в новия ми блог Danybon.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...