четвъртък, 13 септември 2012 г.

Четири медала за България на математическото състезание "Австралийско кенгуру" (2012)


Публикация от новия ми сайт Danybon.com
Четири българчета са сред медалистите на математическото състезание "Австралийско кенгуру". Това са Даниел Атанасов, Грегориан Пириндев, Емилиан Рогачев и Александър Тенев. Възпитаници са на Софийската математическа гимназия.

С риск да не съм съвсем точна и само с бегъл поглед по имената и държавите на другите медалисти забелязвам, че българчетата отново са и единствените европейци сред победителите.


Миналата година констатирах същия факт - отново бяхме единствени европейци (виж тук). Тогава имахме трима медалисти - Даниел Райков Атанасов, Емилиян Иванов Рогачев, Александър Антонов Тенев, които и тази година са сред отличилите се състезатели. 
Интересното при "Австралийското кенгуру" е, че е на английски език. То е най-голямото международно математическо състезание и е за ученици от 3 до 12 клас. Провежда се в 40 държави. Времето за решаване на задача е 2 минути - в малките категории задачите са 30 за 60 минути.

Тази година състезанието се проведе на 2 август. В София се явиха около стотина ученика, но имаше и в други градове.

Бонус теми:

Топ 30 интересни факта за Австралийското кенгуру
Стотина млади математици се явиха на "Австралийското кенгуру" в София РЕПОРТАЖ, СНИМКИ
Национално класиране от Австралийското кенгуру 2012 - анализ

Класирането за България можете да видите на сайта на доц. д-р Ивайло Кортезов от ИМИ-БАН - http://kortezovi.info/AMC12.htm (в долния ляв ъгъл има възможност за избор на клас). Изключително много му благодаря за организацията, за класирането, за цялата сърцатост и труд! Хвърляйки отново поглед на Фейсбук страницата му, откъдето научавахме новини за състезанието, забелязах, че днес има рожден ден.

Честит рожден ден, г-н Кортезов! Здраве, щастие и още повече успехи!

Чувала съм родители на деца от Американския колеж да разказват невероятни истории за Ивайло Кортезов. Страхотен преподавател и математик. Синът ми също е омагьосан от него. Вече беше на три математически лагер-школи с него и още повече заобича математиката.


Ако харесвате сайта Danybon, заповядайте и на Фейсбук страниците Danybon, Danybon: Хлапета и Danybon: частно образование или ме последвайте в Twitter на @danyboneva и в LinkedIn.

източник: http://www.amt.edu.au/amc2012.html, http://kortezovi.info/AMC12.htm

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...