петък, 21 септември 2012 г.

Президентът Росен Плевнелиев откри учебната година на Националната детска академия по програмиране

Публикация от новия ми сайт DanybonЛюбопитни детски погледи, приятелско ръкостискане, а дори  бързи въпроси и кратки разговори. Така възпитаниците на Софийската математическа посрещнаха българския президент, който обяви от тяхното училище началото на учебната година в Националната детска академия по програмиране.

“Днес не е трудно младият човек да стигне до компютъра. Много по-трудно е той да бъде мотивиран не просто да бъде поредният потребител, а да стане такъв, който заявява посоката на потребителите като сам я програмира. Такива млади хора стават лидери не само в своето училище, град, в България, но в света. Мисията на Академията не е лека, тя е пионерска, социално значима и много отговорна.”, каза държавният глава.


Всичко започва преди една година с една идея - за възраждане на ученически кръжоци от едно време.

"Някога вместо децата да ходят по чалготеки или да си губят времето като играят игри в интернет, те ходеха на кръжоци и се занимаваха организирано с творчество, наука, събираха се, за да правят нещо. Някои избираха програмиране, други - шах, авиомоделиране", разказа ръководителят на инициативата д-р Светлин Наков. Самият той е посещавал такъв кръжок и програмира повече от 20 години.През октомври 2011 година софтуерна компания "Телерик" дава началото на безплатната детска академия по програмиране, където преподаватели стават едни от най-добрите имена в тази сфера.Резултатите са светкавични - първи места на олимпиадата по информатика, удвоен брой на участниците в националните състезанията в категория 4-6 клас, над 400 обучени деца само през първата година.Интересът нараства и през втората учебна година. През 2012/13 в Националната детска академия по програмиране ще се включат над 600 деца в двадесет и петте школи в София, Варна, Шумен, Плевен, Габрово и още 15 града. За първи път врати ще отворят школи по програмиране в Бургас, Ямбол, Стара Загора, Силистра и Тутракан.

Бонус теми:
Нинджи в детската академия по програмиране на Телерик - РЕПОРТАЖ, СНИМКИ
Президентът Росен Плевнелиев ще открие учебната година в Telerik Kids Academy


На тържественото събитие бяха наградени шампионите от ранглистата на Академията за учебната 2011-2012 г. Иван Ганчев Ганев (Шумен), Цвета Огнянова Тодорова (Габрово), Адриян Ивов Ибовски (Габрово).Специални отличия получиха и ръководителите на школите Младен Манев (Габрово) и Велислава Христова (Плевен), чийто школи показаха най-високи резултати.
На преподавателката Донка Капралова от Габрово беше връчена грамота за отличните резултати на водената от нея първа школа по програмиране изцяло за четвъртокласници.

А за финал и за добър старт на новата учебна година организаторите бяха подготвили вкусна почерпка.Координати на Националната детска академия по програмиране:

http://www.telerik-kids.com/home

Адрес: гр. София 1729, ж.к. Младост 1А, бул. "Александър Малинов" 31, Сватбен мол "Булевард"

Имейл: academy@telerik.com

Школи по градовете
Регистрация
източник и снимки: Телерик
...

Ако харесвате сайта Danybon, заповядайте и на Фейсбук страниците Danybon, Danybon: Хлапета и Danybon: частно образование или ме последвайте в Twitter на @danyboneva и в LinkedIn.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...